Valikko

Menikö pieleen?

Aina kaikki ei onnistu suunnitelmien mukaan, mutta mitä siitä! Leipomisen ei tarvitse olla niin vakavaa puuhaa. Alta löydät yleisimmät leivontapulmat ja ratkaisut niihin.

  • Hiivataikinaleivonnaiset

  • Pulma: Leivonnaiset matalia
    Mahdollinen syy ja korjaus:

    • Huonot jauhot – Tarkista jauhojen laatu
    • Liian pehmeä taikina – Vähennä nesteen määrää
    • Liian pitkä nostatusaika – Lyhennä nostatusaikaa
    • Liian mieto paistolämpö – Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa

    Pulma: Leivonnaiset kovia

    • Liian kiinteä taikina – Lisää rasvan/munien/nesteen määrää
    • Liian lyhyt alustus tai kohotus – Alusta ja kohota taikina kunnolla
    • Matala paistolämpötila – Nosta uunin lämpötilaa
    • Pitkä paistoaika – Lyhennä paistoaikaa

    Pulma: Pinta repeilee

    • Liian lyhyt kohotusaika – Anna leivonnaisten kohota rauhassa
    • Kylmä, vetoinen kohotuspaikka – Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa
    • Pinta kuivunut ennen paistoa – Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi

    Pulma: Kirjava pinta

    • Epätasainen voitelu – Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti

    Pulma: Epätasainen huokoisuus

    • Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus – Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois
    • Liian pitkä nostatus – Lyhennä nostatusaikaa
  • Murotaikinaleivonnaiset

  • Pulma: Muropohja liian kova

    • Liian vähän rasvaa tai nestettä – Lisää margariinia tai nestettä
    • Taikina sekoitettu huonosti – Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa
    • Liian alhainen paistolämpötila – Nosta paistolämpötilaa

    Pulma: Muropohja on raaka

    • Liian pehmeä taikina – Lisää taikinaan jauhoja
    • Liian lyhyt paistoaika – Pidennä paistoaikaa
    • Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila – Tarkista uunin lämpötila
  • Sokerikakkuleivonnaiset

  • Pulma: Sokerikakku laskee

    • Munia ja sokeria vatkattu liian vähän – Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin
    • Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa – Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
    • Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia, jolloin munavaahdon syntyminen estyy – Käytä puhtaita ja kuivia välineitä
    • Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja – Tarkista ainesuhteet
    • Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa – Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa.
  • Lehtitaikinaleivonnaiset

  • Pulma: Leivonnaiset kaatuvat

    • Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa

    Pulma: Leivonnaiset sitkeitä

    Liian kova taikina – Lisää nestettä
    Taikinaa sekoitettu liikaa – Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa
    Taikinan lyhyt lepoaika – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa