Menikö pieleen?
Aina kaikki ei onnistu suunnitelmien mukaan, mutta mitä siitä! Leipomisen ei tarvitse olla niin vakavaa puuhaa. Alta löydät yleisimmät leivontapulmat ja ratkaisut niihin.
Hiivataikinaleivonnaiset
Pulma: Leivonnaiset matalia
Mahdollinen syy ja korjaus:- Huonot jauhot – Tarkista jauhojen laatu
- Liian pehmeä taikina – Vähennä nesteen määrää
- Liian pitkä nostatusaika – Lyhennä nostatusaikaa
- Liian mieto paistolämpö – Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa
Pulma: Leivonnaiset kovia
- Liian kiinteä taikina – Lisää rasvan/munien/nesteen määrää
- Liian lyhyt alustus tai kohotus – Alusta ja kohota taikina kunnolla
- Matala paistolämpötila – Nosta uunin lämpötilaa
- Pitkä paistoaika – Lyhennä paistoaikaa
Pulma: Pinta repeilee
- Liian lyhyt kohotusaika – Anna leivonnaisten kohota rauhassa
- Kylmä, vetoinen kohotuspaikka – Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa
- Pinta kuivunut ennen paistoa – Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi
Pulma: Kirjava pinta
- Epätasainen voitelu – Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti
Pulma: Epätasainen huokoisuus
- Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus – Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois
- Liian pitkä nostatus – Lyhennä nostatusaikaa
Murotaikinaleivonnaiset
Pulma: Muropohja liian kova
- Liian vähän rasvaa tai nestettä – Lisää margariinia tai nestettä
- Taikina sekoitettu huonosti – Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa
- Liian alhainen paistolämpötila – Nosta paistolämpötilaa
Pulma: Muropohja on raaka
- Liian pehmeä taikina – Lisää taikinaan jauhoja
- Liian lyhyt paistoaika – Pidennä paistoaikaa
- Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila – Tarkista uunin lämpötila
Sokerikakkuleivonnaiset
Pulma: Sokerikakku laskee
- Munia ja sokeria vatkattu liian vähän – Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin
- Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa – Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
- Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia, jolloin munavaahdon syntyminen estyy – Käytä puhtaita ja kuivia välineitä
- Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja – Tarkista ainesuhteet
- Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa – Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa.
Lehtitaikinaleivonnaiset
Pulma: Leivonnaiset kaatuvat
- Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa
Pulma: Leivonnaiset sitkeitä
Liian kova taikina – Lisää nestettä
Taikinaa sekoitettu liikaa – Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa
Taikinan lyhyt lepoaika – Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa