Yleisiä leivontaohjeita
Leivonta on kemiaa, mutta helppoa sellaista. Tältä sivulta löydät tietoa mm. eri leivontamitoista ja paistolämpötiloista.
Tilavuusmitat
l = litra (1 l = 10 dl)
dl = desilitra (1 dl = 7 rkl)
rkl = ruokalusikallinen (1 rkl = 3 tl)
tl = teelusikallinen (1 tl = 5 ml)
ml = millilitra ( 1ml = 1 maustemitallinen)Painomitat
kg = kilogramma (1kg = 1000 g)
g = grammaMuut lyhenteet
pak, pkt = paketti
ps = pussi
tlk = tölkki
kkp = kahvikupillinen
kpl = kappale
rs = rasiaMittaaminen
Mitatessa on kätevänä apuna mittasarja, jossa on seuraavat mitat: 1 dl, 1 rkl, 1 tl ja 1 ml.
Kaikki mitat mitataan tasamittoina. Yhden litran mittakannu on hyvä suuria jauho- ja nestemääriä mitatessa. Kun olet kaatanut jauhot mittakannuun, kopauta kerran kannua pöytää vasten, jotta aineet tiivistyisivät ja tasoittuisivat.
Jos sinulla on käytössäsi ainoastaan yksi desilitran mitta, kannattaa sillä mitata ensin kuivat aineet ja vasta sitten nesteet. Näin vältyt turhalta tiskaamiselta.
Neste on parasta mitata siten, että pidät mitan pöydällä ja kaadat nesteen siihen. Käytä apunasi margariinipaketin kääreessä olevia mittaviivoja. 100 g sulatettua margariinia on 1 dl margariinisulaa tai 1 dl Sunnuntai Juoksevaa.
Muista myös keittiövaaka! Punnitseminen on näppärää jos reseptissä on aineosat ilmoitettu myös grammoina.
Mittoja ja painoja
1 dl viljatuotetta ja muuta kuivaa ruoka-ainetta painaa seuraavasti:
- Sunnuntai Erikoisvehnäjauho ja Luomu Erikoisvehnäjauho 70 g
- Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauho 70 g
- Sunnuntai Karkea Vehnäjauho 65 g
- Sunnuntai Täysjyvävehnäjauho 60 g
- Sunnuntai Sämpyläjauhot ( Rouheinen ja Kaurainen) 65 g
- Sunnuntai Karkea Täysjyväruisjauho 70 g
- Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauho 60 g
- Sunnuntai Täysjyväohrajauho 60 g
- Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseos 65 g
- Sunnuntai Tumma Gluteeniton Jauhoseos 65 g
- Nalle Ruis- ja Vehnähiutaleet 30 g
- Nalle Ohra- ja Kaurahiutaleet 35 g
- Elovena Kauralese 50 g
- Elovena Vehnälese ja Ruislese 20 g
- Elovena Vehnänalkio 40 g
- Nalle Mannasuurimot 70 g
- Elovena Rikotut Ohrasuurimot 75 g
- Korppujauho 50 g
- Perunajauho 60 g
- Kaakaojauhe 40 g
- Maitojauhe 50 g
- Mantelit, pähkinät, rusinat 60 g
Aineiden korvaaminen
Fariinisokeri 2 1/2 dl = vajaa 2 dl hienoa sokeria + 1/2 dl siirappia
Hunaja 2 1/2 dl = 2 1/2 dl sokeria + noin 2 1/2 dl nestettä
Korppujauho 2 1/2 dl = 4 viipaletta vaaleaa leipää tai noin 2 dl voileipäkeksimuruja
Maito 2 1/2 dl = 1/2 dl maitojauhetta + 2 1/2 dl vettä
Sitruunan raastettu kuori 1 tl = 1/2 tl sitruunamehutiivistettä
Suklaa makeuttamaton 30 g = 3 rkl kaakaojauhetta + 1 rkl margariiia
Valkosipuli 1 kynsi = 1/2 tl valkosipulijauhetta
Perunajauho 2/3 dl = 1 dl vehnäjauhoja
Sooda 1 tl = 2 tl leivinjauhettaPaistolämpötilat
Ylätaso
Pikkuleivät 200 ºC
Keskitaso
Sämpylät 225 ºC
Pikkupullat 225 ºC
Kääretorttu 225 ºC
Pizza 225 ºCAlataso
Leivät 200 ºC
Pitkot 200 ºC
Kakut 175 ºC
Kakkupohjat 175 ºC