Valikko

Helpot yön yli sämpylät

Helpot yön yli sämpylät

Helpot yön yli sämpylät

Tästä ei mehevien sämpylöiden teko helpotu! Herkulliset yön yli sämpylät eli jääkaappisämpylät syntyvät Sunnuntain ohjeella. Taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan ja se kohoaa kätevästi yön yli jääkaapissa.

Ainekset

10 dlSunnuntai Rouheinen Sämpyläjauhoja
1 psSunnuntai kuivahiivaa
2 tlsuolaa
6 dlkylmää vettä
1 rklhunajaa tai siirappia
2 rklöljyä

Ohjeet

  1. Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Lisää kylmä vesi, öljy ja hunaja. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.
  2. Laita uuni lämpenemään tasalämmöllä 225 asteeseen. Nosta taikinasta kahdella lusikalla sämpyläkasoja leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Tykkää (366)

    Jaa

    Kommentit

    • Leipuri
      Hei, onnistuuko tämä ohje myös gluteenittomilla jauhoilla?
    • Hei! Emme ole testanneet juuri tätä reseptiä gluteenittomana. Uskoisin kuitenkin, että gluteenittomatkin sämpylät onnistuvat - kokeile laittaa gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi esimerkiksi gluteenittomia kaurajauhoja ja kaurahiutaleita.
    • Marja
      Hei,Jos ei löydy hunajaa tai siirappia, voiko korvata sokerilla ja kuinka paljon tarvitaan? 🙂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei, Marja! Kiitos kysymyksestäsi. Voit korvata hunajan/siirapin samalla määrällä sokeria. Herkullisia leivontahetkiä! 🙂
    • Pekka
      Käykö Myllärin Luomu sämpyläjauho?
    • Hei, Pekka! Ohje onnistunee Myllärin sämpyläjauhoilla myös. 🙂
    • Leila
      Hei, laitetaanko kylmä taikina kuumaan uuniin? Eikö taikinaa tarvi nostattaa ennen paistamista?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei, Leila. Kyllä, eli taikinaa ei tarvitse nostattaa ennen sämpylöiden paistamista. 🙂
    • Kotileipuri
      Onnistuvatko sämpylät lyhyemmällä kohotusajalla, eli riittäisikö n.6 tunnin kohotus? Entä mitä jos kohotus tapahtuisikin huonern lämmössä. Voisiko sämpylät silti nostaa suoraan pellille leipomatta ja kohottamatta?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Kuuden tunnin kohotus riittää, eli sämpylät voi yhtä lailla tehdä aamulla ja paistaa iltapäivällä. 🙂 Kohottaminen huoneenlämmössä nopeuttaa valmistamista, mutta hidas kylmäkohotus tekee rakenteesta paremman.
    • Minna
      Hei,Kauanko taikina säilyy jääkaapissa? Jos paistaa esimerkiksi neljä sämpylää päivässä, niin säilyykö taikina neljää vuorokautta vai olisiko parempi tehdä pienempi taikina kerralla?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Minna! Taikina säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta, joten suosittelemme tässä tapauksessa puolittamaan taikinan. Aurinkoista syksyä! 🙂
    • Mummeli
      Mikähän meni pieleen kun sämpylät eivät juuri kohonneet? Käytin taikinaan vehnäjauhoja, vähän ruisjauhoja ja kaurahiutaleita. Taikina oli yli yön jäääkaapissa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mummeli. En osaa varmuudella sanoa, mikä on mennyt pieleen. Taikina ei kohoa aivan vaivatun taikinan tavoin kylmäkohotuksessa, se ennemminkin alkaa kuplia, mutta toki myös tilavuus kasvaa. Varsinainen kohoaminen tapahtuu vasta uunissa. Toivotaan parempaa onnea ensi kerralla. 🙂
    • C. Men
      Hyvä ohje
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos, mukava kuulla. 🙂
    • Viivin
      Tullut useampana aamuna tehtyä illan taikinasta. Lapset kiittää uunituoreesta aamusämpylästä... kyllä me aikuisetkin tykätään . Niin helppoa ja maistuvaa!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentistasi, Viivi. Mukava kuulla, että sämpylät maistuvat koko perheellenne. Aurinkoista kesää!🌞
    • päivi
      Toimiiko vehnäjauhoista?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Päivi! Pahoittelut, että vastaamme viiveellä. Ohjeeseen voi käyttää myös vehnäjauhoja, mutta suosittelen siinä tapauksessa korvaamaan noin 2dl jauhoista kaurahiutaleilla. 🙂
    • päivi
      Miksi kysymykseeni ei ole vastattu?
    • Janski
      Alkaako kuivahiiva todella toimimaan jos neste lisätään kylmänä?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Janski, Hiiva toimii myös kylmässä nesteessä, mutta vaatii silloin enemmän aikaa toimiakseen. Pidempi kohotus saa aikaan maukkaamman lopputuloksen. Herkullisia leivontahetkiä!💛
    • Anne
      Kiitos tästä ohjeesta! Tein tänään isänpäivän aamukahville nämä sämpylät tällä ohjeella ja taitaa tästä tulla meille pyhäaamujen sämpylät jatkossakin! Päältä rapea, sisältä pehmeä. Ja mikä helppous.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mahtava juttu, Anne!😊 Sämpylöiden lopputuloksesta ei kyllä uskoisi, miten vaivaton tämä ohje onkaan. 🙂
    • Elli
      Tuli kyllä helpoimmat sämpylät aikoihin, en ole mikään mestarileipuri joten voin kyllä sanoa että ohje toimii ihan amatöörinkin keittiössä!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hienoa kuulla, Elli! 😍
    • Viidalumia
      Jaksaakohan sämpylät kohota uunissa, jos päälle riputtelee juustoraastetta?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa! Emme ole testanneet leipoa juustosämpylöitä tällä ohjeella, mutta uskoisin, että sämpylät kyllä kohoavat juustokuorrutteenkin kanssa. Voit halutessasi kokeilla tämän laittamalla ensin vain pari sämpylää uuniin juustoraasteen kanssa, ja loput vasta sen jälkeen. 🙂
    • Petu
      Ei tullut kovinkaan pulleita sämpylöitä, vaan lättänäksi jäivät. Ohjeen mukaan tein. Mikähän meni pieleen?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Moikka Petu. Harmillista, että sämpylät eivät ole kohonneet. Todennäköisesti hiiva ei ole lähtenyt aktivoitumaan normaaliin tapaan. Taikinaa ei pidä sekoittaa ennen paistoa, vaan nostella vain lusikoilla suoraan leivinpaperille.
    • Mummo
      Kuinka monta sämpylää tästä taikinamäärästä tulee?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa, Mummo! Taikinasta tulee noin 16 sämpylää, hieman koosta riippuen. 🙂
    • Anita
      👌Just niin rapeita kun luvattiin, helppoa ja herkullisia, jauhoja laitoin mitä sattui olemaan. 👍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mukava kuulla, Anita!😊👏
    • Kikka
      Onko tosiaan tarkoitus että koko pussillinen kuivahiivaa? Olisin laittanut vähemmän. Mutta ei siinä mitään jos onnistuu..
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Moikka Kikka. Ohje on tarkoitettu yhdellä kuivahiivapussilla tehtäväksi, mutta olemme kyllä kokeilleet, että sämpylät onnistuvat myös puolikkaalla pussillisella. 😊
    • Taina
      Erinomaisia, kiitos ohjeesta
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mukava kuulla, kiitos Taina!🥰
    • Jande
      Mää tein pelkkään vehnäjauhoon ja nakkasin juustoraaste pussin taikinaan ja hyvää tuli ja nousivat🤗 ihana ohoje❣️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Jande, kun jaoit sinun versiosi. Juustosämpylät on niiiin herkullisia!🥰
    • Säätäjä
      Hyvin onnistui gluteenittomilla jauhoilla! Ihanan helppoja ja nopeita tehdä. Ja ohjeella saa vieläpä myös maistuvia sämpylöitä! 🙂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Onpa upea kuulla, että sämpylät onnistuivat gluteenittomilla jauhoilla! Säätäminen siis kannattaa.😍
    • Äiti
      Tämä ohje on kyllä huippu 🙂 Niin helpot ja hyvät sämpylät. Itse lisään taikinaan vielä fenkolin siemeniä. Nam, nam!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos äiti maukkaasta palautteestasi ja hyvästä vinkistäsi!💛
    • Mertsi
      Voiko käyttää tavallista hiivaa ja kohoaako taikina ?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mertsi, Voit käyttää kuivahiivan tilalla tuorehiivaa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Moikka Mertsi, Taikina kohoaa myös tuorehiivalla.
    • Katri
      Oon tehny moneen kertaan ja millon mitäkin ryynejä sekaan tai leseitä, hyviä on tullut ja säilyy maku hyvänä myös monta päivää ja pakastettuna 👍 nyt jääkaapissa taas taikina, tällä kertaa kera juustoraasteen, saapi nähdä, tuleeko hyviä 😋😍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Katri, Kiva kuulla, että sämpylän perusresepti on niin hyvä, että sitä voi tuunata mieltymysten mukaan. 💛
    • Mirja
      Tein ensimmäistä kertaa tänään. Sämpylät kohosivat hyvin ja niistä tuli rapeita.😋Laitoin taikinaan kaurahiutaleita, vähän hiivaleipäjaujoja ja suurimmaksi osaksi vehnäjauhoja. Teen vielä uudestaankin.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mirja, Kiitos paljon mukavasta palautteestasi. 💛
    • Päivi
      Tämä on perus/suosikki reseptini sämpylöille. Teen kerran viikossa taikinan puolikkaana joko laktoosittomaan maitojuomaan tai veteen vaihdellen eri jauhoja, hiutaleita, leseitä, siemeniä. Porkkana- ja juustoraaste sopivat myös hyvin. Aina onnistuu ja tiedän tasan tarkkaan mitä syön. En osta enää kaupan leipää!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Päivi kivoista vinkeistä ja hyvästä palautteestasi. 💛
    • Mummukka
      Taikina jääkaapissa odottamassa huomista.Ensimmäistä kertaa teen, aika mielenkiintoista.
    • Leipuri
      Hei, voisko taikinaa kohotella ensin hetken huoneenlämmössä ja herätellä hiiva lisäämällä veden lämpöisenä taikinaan? Sitten kun kohoaminen alkaa, siirtäis jääkaappiin. Miten mahtaa käydä, meneekö yli?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Leipuri, Emme ole kokeilleet tuollaista kohotustapaa, mutta kohotus saattaa kyllä mennä yli.
    • LeipuriHiiva
      Hei Leipurit!Taikina pääsi lepäämään jääkaappiin ja aamulla sitten näkee kuis leipurin käy.Mikäli toimii, niin täytyy sanoa ettei leipominen voi olla helpompaa...
    • Sunnuntai Koekeittiö
      LeipuriHiiva, Kuinkas sämpylät onnistuivat?
    • Leipoja
      No ainakaan mun tekemät sämpylät ei oikein onnistunut,vaikka ohjeen mukaan tein. Paistoaikakaan ei riittänyt. Mut tulihan nuo syötyä
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Leipoja, Onpa harmillista kuulla.😔 Toivottavasti ensi kerralla sämpylät onnistuvat paremmin.
    • Kaardemumma
      Paljonko yhdessä sämpylässä on kaloreita.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Kaardemumma, Voit laskea kalorien määrän https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/vertaile löytyvän ohjelman avulla.
    • Isoäiti
      Ihanan rapeita tuli, mutta ensi kerralla laitan vain 1,5 tl suolaa! Jauhoina käytin 8 dl sämpyläjauhoja ja 2 dl tattarihiutaleita. Kokeilin sekä kiertoilmalla (12 min) että toisen pellillisen tavallisella (15 min). Hyvin paistoivat kummatkin, jatkoon!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei isoäiti, Kuulostaa herkulliselta!💛
    • Mummeli
      Aika litteiksi ja vaaleiksi jäivät, mutta olivat kyllä kypsiä sisältä ja maultaan ok. Kuivahiiva oli juuri vanhenemassa - olisikohan se vaikuttanut kohoamiseen? Jauhoina käytin vehnäjauhoja, grahamjauhoja ja pienen määrän kaurajauhoja. Aion kokeilla näitä vielä uudestaan koska helppous kyllä houkuttaa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mummeli, Rohkeasti vaan kokeileman uudestaan, sillä leivonta on välillä aikamoista tiedettä.💛
    • SinikkaT
      Voiko kohottaa kauemmin, esim 18h?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei SinikkaT, Emme ole kokeilleet kohottaa noin kauan, mutta ihan näppituntumalla uskomme, että voit kohottaa 18h.
    • Johanna
      Hei! Tulee todella hyviä sämpylöitä. Käytän aina mitä sattuu jauhoja ym. olemaan ja aina ovat onnistuneet (laitan riittävästi vehnäjauhoja). Oletteko te Sunnuntailla tai joku muu koettanut tehdä vuokaleipää tällä ohjeella? Onnistuisikohan? Ehkä paras antaa olla yön yli kulhossa ja paistaa vuuassa jos kokeilen?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Johanna, Täällä koekeittiössä emme ole kokeilleet leipoa vuokaleipää tällä reseptillä. Lähtisin kokeilemaan leipomista niin, että kohottaisin taikinan suoraan leipävuossa. Hyvä idea kaiken kaikkiaan, kerrothan miten leipominen onnistui, jos kokeilet?💛
    • Terde
      Onko sama, paistaako kiertoilma vai tavan uunissa. Kiertoilma mulle uusi.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Terde, Kiertoilmaa käytettäessä uunin lämpötilaa voi laskea noin 25 astetta ohjeessa ilmoitetusta lämpötilasta. Mukavia leivontahetkiä!💛
    • Ruuhkavuosia elävä
      Monesti leipominen jää koska a) se vie liikaa aikaa ja/tai b) ei jaksa siivota jauhoja sieltä täältä vaivauksen ja pyörittelyn jäljiltä.Tällä reseptillä ei tarvitse miettiä noista kumpaakaan! Leipomiseen voi ryhtyä matalalla kynnyksellä kuka tahansa kiireinen kotikokki. Tämä resepti tuli meille jäädäkseen 😋
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentistasi Ruuhkavuosia elävä.💛

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet