Valikko

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden tekeminen itse vie jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta herkullinen lopputulos palkitsee varmasti!

Riisitäyte

2 dlvettä
dlpuuroriisiä
1 lmaitoa
1 tlsuolaa
1 muna

Kuoritaikina

2 dlkylmää vettä
1 tlsuolaa
dlSunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhoja

Voiteluun

50 gSunnuntai Leivontamargariinia
1 dlvettä

Ohjeet

  1. Valmista ensin riisitäyte kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 40–45 minuuttia. Mausta suolalla. Anna jäähtyä ja lisää muna.
  2. Valmista kuoritaikina sekoittamalla kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  3. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan.Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa kuoret ja peitä esimerkiksi ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.
  4. Kauli kuorista puikulakaulimella ohuita soikion muotoisia (halkaisija 12–13 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret, ripottele väliin täysjyväruisjauhoa ja peitä jälleen taikinakulholla.
  5. Harjaa kuorista jauhot pois pullasiveltimellä. Levitä kuorien päälle reilu ruokalusikallinen riisipuuroa. Sulje piirakat taittamalla piirakan sivut. Aloita rypyttäminen keskeltä ylöspäin ja poimuta molemmat reunat yhtä aikaa etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Käännä piirakka ja rypytä toinen puoli samaan tapaan.
  6. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.
  7. Kiehauta voitelua varten kattilassa margariini ja vesi. Sivele kuumat piirakat kauttaaltaan vesi- ja margariiniseoksella. Anna riisipiirakoiden pehmetä voipaperin tai leivinliinan alla.

Tykkää (16)

    Jaa

    Kommentit

    • Riisipiirakoita vuolukivisessä leivinuunissa
      Kun oli runsaasti pakkasta eilen, ja joka tapauksessa takka/leivinuunia piti lämmitellä aika tavalla, niin totesin nyt olevan hyvä hetki itsenäisyyspäivän kunniaksi opetella tekemään karjalanpiirakat. Olen lapsena näitä tuttavamme apuna leiponut, mutta en kokonaan itsenäisesti. Yllättävän helposti syntyi ihan kelvollisia (myös ulkonäöllisesti) piirakoita, jotka maistuivat. Hommassa on hyvä olla pari ihmistä mukana, jotta taikina ei ehdi kuivua liikaa.Riisitäytteen keitin ed. iltana ja rikoin paksun puuron rakenteen ennen täyttämistä, jotta sain munan sekoittumaan tasaiseksi. Kokeiltiin 2:lla versiolla, jossa ½ täytteeseen sekoitettiin keittämisen loppuvaiheessa hienoksi raastettu porkkana. Riisiporkkanapiirakat olivat itseasiassa mehevämpiä, joten ensi kerralla varmaan laitamme 2 porkkanaa koko täytemäärään.Verenpaineen takia koitan vältellä suolaa, joten voisikohan kuoritaikinassa suolaa vähentää, vai onko se rakenteen kannalta välttämätöntä?Jokin isompi harja kuin pullasuti nopeuttaisi ylimääräisen jauhon pois harjaamista, seuraavaan leipomiskertaan otan vähintään notkeaharjaksisen grillisudin, jollen leveämpää löydä.Ensi kerralla aion jakaa taikinan 32 osaan (= 2 x 4 x 4), ja kaulin kuoret hieman ohuemmiksi. Silloin ehkä tarvitaan hieman enemmän täytettä. Täytettä kannattaa laittaa ohuena raitana keskelle ja aika lailla päihin saakka, jotta kärjet eivät jää kuivakkaiksi.Paistoimme paljaalla pellillä (ilman leivinpaperia) ja n. 1 cm korkea ritilä vast'ikään hiilistä tyhjennetyn vuolukiviarinan ja pellin välissä. Kaikki 30 piirakkaa sopivat juuri pellille.Me laitettiin karjalanpiirakat voitelun jälkeen isoon kannelliseen uunikulhoon, jossa saivat pehmentyä. Kerran ravistin kulhon kannesta vesipisarat pois ennenkuin vettä alkoi pisaroina valua/tippua piirakoiden päälle.Ehdottomasti tämä resepti tulee meillä jatkokäyttöön: pyyhki pois kaikki "karjalanpiirakoita on vaikea tehdä" ennakkoluulot.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Nam, nyt kuulostaa erittäin herkulliselta! Mahtavaa kuulla, että ennakkoluulot karisivat ja lopputulos oli herkullinen heti ensimmäisellä kerralla. Kiitos, että jaoit vinkkisi leivinuunilla leivontaan. Sitä ei meidän koekeittiössämme ole valitettavasti pystytty kokeilemaan. 🙂
    • Riisipiirakoita vuolukivisessä leivinuunissa
      Korjaus edelliseen kommenttiin: siis 2 täyttä "normi"pellillistä tuli tästä määrästä.

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet