Mämmileipä

Mämmileipä
Jäikö pääsiäisestä mämmiä yli tai kolottaako mämmihammasta muuten vain? Mehevä mämmileipä valmistuu käden käänteessä.
Ainekset
1 l | piimää |
---|---|
3 dl | mämmiä |
1 dl | tummaa siirappia |
1 rkl | suolaa |
3 ps | Sunnuntai Kuivahiivaa |
3 dl | Sunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja |
3 dl | Elovena Isoja Kaurahiutaleita |
3 dl | Elovena Plus Vehnäleseitä |
9-10 dl | Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja |
Voiteluun
½ dl | tummaa siirappia |
---|---|
1 dl | vettä |
Ohjeet
- Lämmitä piimä ja mämmi 42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi) seokseksi. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja ruisjauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
- Sekoita loput kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää ne piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita, kunnes taikinasta tulee tasainen. Voit lopuksi sekoittaa käsin, mutta älä vaivaa.
- Kohota taikinaa liinalla peitettynä 1 ½ tuntia.
- Pyöräytä kohonneesta taikinasta puuhaarukalla suurimmat ilmakuplat pois ja kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Tasoita leipien pinta kostutetuin käsin. Anna kohota ½ tuntia.
- Paista leipiä 175 asteisessa uunissa (tasalämmöllä) alatasolla noin 2 tuntia Voitele leipien pinta siirappivedellä kolme kertaa paiston aikana. Voitele leivät viimeisen kerran paiston jälkeen ja anna vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia. Kumoa leivät ritilälle ja jäähdytä.
Tykkää (6)