Valikko

Rapeakuoriset sämpylät

Onko mitään parempaa, kuin rapeakuoriset, uunituoreet sämpylät?

Rapeakuoriset sämpylät

Ainekset näihin sämpylöihin löytyvät monelta jo valmiiksi kaapista. Taikina kohotetaan vain kerran ja lopputuloksena saat pinnalta rapsakat ja sisältä ihanan pehmeät sämpylät.

Ainekset

6 dlvettä
1 psSunnuntai Kuivahiivaa
1-3 tlsuolaa
1 tlsokeria
3 dlElovena Luomu Kaurahiutaleita
9-10 dlSunnuntai Luomu Erikoisvehnäjauhoja

Ohjeet

  1. Liota hiiva 42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää sen jälkeen noin puolet jauhoista ja kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon loput jauhoista niin, että taikina irtoaa reunoista. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.
  2. Peitä taikinakulho liinalla ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan 1 ½ –2 tunniksi.
  3. Lämmitä uuni 230 asteeseen. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele jauhoja taikinan pinnalle ja leikkaa terävällä veitsellä sämpylöitä.
  4. Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.

VINKKI! Jos haluat leipoa sämpylät vasta aamulla kannattaa käyttää viileää vettä kädenlämpöisen veden sijasta.

Tykkää (355)

    Jaa

    Kommentit

    • Kalat
      Voiko sämpylä taikinaan laitaa rahkaa
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Osan nesteestä voi korvata rahkalla. Jos käytät taikinaan purkillisen rahkaa, käytä lisäksi vettä tai maitoa arviolta 3 dl.
    • Lauantaipäivän leipuri
      Minua ihmetytti suolan määrä: Olisiko suolan ja sokerin määrä oltava päinvastoin. Laitoin 1 tl suolaa ja 3 tl sokeria ja hyvää tuli.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei! Kiitos viestistäsi. Suolan ja sokerin määrät ovat oikein, mutta jos ei pidä kovin suolaisista sämpylöistä, voi hyvin vaihtaa suolan ja sokerin määrät päittäin. 🙂
    • rapu
      Ihmettelin kun taikinassa ei ollut yhtään rasvaa, voiko sitä laittaa?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kysymyksestäsi, Rapu. Tämän sämpylätaikinan valmistuksessa ei tarvita rasvaa tai öljyä. Sämpylöistä tulee muhkeita ja rapeakuorisia, mutta sisältä ihanan pehmeitä. 🙂
    • Muru
      Hyvä ohje, ihania sämpylöitä tulee ❤️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos, Muru!😍
    • Minttu
      Aivan liikaa suolaa!! Meillä taitaa jäädä syömättä. Harmi!!!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Minttu. Olemme pahoillamme, että maku ei ollut mieleinen. Suolan määrä on nyt muutettu ohjeeseen.
    • sämpylänoviisi
      Tulee oikein hyviä. Raastoin mukaan porkkanaa ja hyvin kelpasi kaikille.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Sämpylänoviisi, Kiitos paljon mukavasta palautteesta. Porkkana on kyllä mitä mainioin lisä sämpylöissä. Hyviä leivontahetkiä jatkossakin!
    • Isileipoo
      Sokerin voi hyvin jättää pois jos makeasta tykkää niin voi leipoa pullaa. 😊
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Isileipoo. Kiitos kommentistasi! Suosittelemme lisäämään taikinaan pienen määrän sokeria, sillä se edistää hiivan toimintaa, ja taikina kohoaa paremmin. 🙂
    • Leena
      Tein gluteeniton version , ja lisäsin hieman voita ja nostatin vielä pellillä….hyvää tuli .
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommenttisi jakamisesta, Leena! Hyvä kuulla, että ohje toimii myös gluteenittomana. 🙂
    • Mia
      Blev väldigt goda semlor 😋
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Tack, Mia. Skönt att höra!😊
    • Heidi
      Eipä olis uskonut kuinka hyviä sämpylöitä tulee ilman rasvaa...laitoin 1 tl suolaa ja 1 rkl siirappia sokerin sijasta. Hyvä ohje, kiitos paljon 😍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos, Heidi. Mukava kuulla!🤩
    • Pipsa
      Todella hyvä ohje. Tuli just sopivan rapeita ja maukkaita sämpylöitä. Suosittelen lämpimästi. Puolitin annoksen, kun siitä riittää lämpöiset kahdelle.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista, Pipsa. Hienoa kuulla, että sämpylät onnistuivat odotetusti.😊
    • Malla
      Siis paistetaan jo noin korkeassa lämpötilassa?🙄
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa! Kyllä, korkea paistolämpötila tekee sämpylöihin rapsakan kuoren, vaikka sisältä sämpylät pysyvät ihanan pehmoisina. 😊
    • Leena
      Taikina aivan velliä vaikka laittoi 10dl jauhoja ja 3 DL kaurahiutaleita, ei voinut kun lusikalla läväyttää Räikkönen maa pellille, ei jatkoon😠
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Onpa harmillista. Hieman pidempi vaivaus olis saattanut auttaa asiaan, jotta sitkoa muodostuisi enemmän. Jauhjoa voi toki myös lisätä hieman enemmän, jos näyttää, että taikina jää aivan liian löysäksi. Jauhoerien vedensitomisessa voi olla pientä eroa erien välillä. 🙂
    • Riitta
      Hyviä olivat. 🙂 Aineita voi laittaa ensin vähemmän ja maistaa, niin saa oman mielen mukaisia. 😉
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos, Riitta. Juuri näin, ohjetta on helppo muunnella mielensä ja kuivakaappin sisällön mukaan. 😋
    • Simo
      Voi että tulloo hyviä sämpylöitä.. kiitos reseptistä....
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Simo! Kiva kuulla😊
    • Suvi
      Parhaat sämpylät, mitä olen koskaan eläissäni leiponut! Ja uskokaa pois, niitä reseptejä ON tullut kokeiltua.. Kiitos ohjeesta! 😍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentoinnista, mahtava juttu! Kiitos🥰
    • Ella
      Paras sämpyläresepti. Maistuu niin mummolle kuin lapsille. Itse tykkään vielä ripotella paahdettuja seesaminsiemeniä päälle.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Ella!😍 Seesaminsiemenet sopivat varmasti kivasti pinnalle😋
    • Mummi
      Aivan ihania, helppotekoisia sämpylöitä 😋!Ehdottomasti jatkoon 🤗👍!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista, Mummi!🥰
    • Ella
      Tosi hyviä ja rapsakoita sämpylöitä tulee tällä ohjeella! Jauhoja joudun lisäämään itsekin enemmän.. 🙂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos kommentista, Ella!😊
    • Sunny
      Aivan huipun kuohkeita ja maukkaita sämpylöitä tuli tällä helpolla ohjeella. Vanhasta muistista lorautin taikinaan lopuksi hiukan öljyä. Paistoin leivinuunissa, mikä antoi vielä oman säväyksen sämpylöihin.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Nam, leivinuunissa sämpylät paistuvat taatusti erityisen maukkaiksi!🥰
    • Hups
      Ohjeesta puuttuu kokonaan hiiva, kuinka paljon sitä laitetaan?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Heippa! Kuitenkin jo olikin kommentoitu, kuivahiivaa tulee 1 pussillinen. 😊
    • Kuivahiiva
      1 pussi kuivahiivaa.!
    • Riitta
      Käytin leivontaan vehnäjauhon sijaan sämpyläjauhoja. Muuten tein ihan ohjeen mukaan. Taikina nousi hyvin mutta uunissa ei juuri ollenkaan. Johtuukohan sämpyläjauhojen käytöstä? Muutoin olivat kyllä hyviä.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Riitta! Todennäköisesti taikinaan ei ole muodostunut yhtä hyvin sitkoa sämplyäjauhoilla. Suosittelen ensi kerralla korvaamaan vain osan jauhoista sämpyläjauhoilla.😊
    • Leena-mummi
      Parhaita ikinä ja miten helppoja! Sämpylöissä pitää olla suolaa, muuten ei maistu millekään👍😃
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos ihanasta kommentista, Leena-mummi!😍
    • Siirin leipomukset
      Ihanaa sadepäivän tekemistä, sämpylät sopii todella hyvin keiton kanssa. Kiitos reseptistä
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mukava kuulla Siiri, että sadepäivänä on ihana leipoa! Lämpimät sämpylät ja sateen viileys -on kyllä ihana yhdistelmä. 💛
    • Hmph
      Mikä ihme siinä on että sämpylän pohjat muuttuu mustaksi jos pidän niitä (normaali) uunissa pidempää kun 12-13min? 230astetta ja 15min uunissa; tuloksena pinnasta rapsakka ja hyvän värinen + sisältä pehmeä. Mutta pohja palanut.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hmph, Voisiko uunisi alalämpö mahdollisesti olla rikki? Voit myös kokeilla laittaa kaksi uunipeltiä päällekkäin, jos se auttaisi pitämään sämpylöiden pohjat vaaleina.
    • Kassiteme
      Laitoin nokareen voita sekaan ja korvasinnsokerin hunajalla tuli hyviä!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Toimii varmasti hyvin!💛
    • Hmph
      "Voit myös kokeilla laittaa kaksi uunipeltiä päällekkäin"Kiitokset vinkistä. Auttoi asiaa huomattavasti! 🙂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hmph, Onpa ilo kuulla, että vinkki auttoi.💛 Mukavia leivontahetkiä jatkossakin!
    • Merja mummi
      Tuli tosi hyviä eikä yhtään liikaa suolaa ollut tein lauantaina ja nyt piti tehdä uudelleen lorautin noin 2tl siirappia. Teen tolla reseptillä vielä jatkossa voin vähän muunnella ja koittaa vaikka laittaa porkkanaa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Merja mummi, Kiva kuulla, että resepti on toimiva. Porkkanaraaste sopii myös hyvin taikinaan, mutta kannattaa vähentää hieman reseptin jauhomäärää. Herkullisia leivontahetkiä!💛
    • Kotileipuri
      Onpa vaikea taikina! Olen leiponut paljon ja tiedän, että jauhojen määrää on vaikea ilmoittaa ihan tarkasti, mutta noilla mitoilla taikina oli velliä, ei mitään mahdollisuuksia vaivata kun taikina leviää pitkin leivinlautaa. Saa nähdä, mitä näistä tulee, lisäsin siis reippaasti jauhoja.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Kotileipuri, Onpas outoa ettei taikinan neste- ja jauhomäärä toimineet.😔 Olemme testanneet reseptin koekeittiössämme ja taikina oli hyvin pehmeää ja helposti leipoutuvaa. Onnistuitko kuitenkin leivonnassa?
    • kaitsu
      Kokeilen ohjeella laittamalla veden tilalle kauramaitoa koko , Saas nähdä mitä tulee.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Kaitsu, Oliko kaurajuoma mielestäsi toimiva neste sämpylätaikinassa?
    • Aamuleipuri
      Hei, tällä reseptillä valmistuu maailman parhaat sämpylät!😍Ihmettelin myös sitä että ilman rasvaa...mutta ei tarvii, ihmeellistä!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Aamuleipuri! 🥰
    • Kuivahiiva
      Parhaat sämpylät! Lisäsin taikinaan karpaloita ja erittäin hyvin toimii.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hienoa saada tällaista palautetta. Kiitos Kuivahiiva!💛
    • Kari
      Nyt on tehty taikina ohjeiden mukaan,laitoin ihan tilkan öljyä mukaan ja suolan ja sokerin määrä ei ihan täsmännyt ohjeen kanssa,tuli laitettua molempia pikkuisen enemmän. Toivon ja uskon kuitenkin että ihan hyviä näistä tulee. Valmistan nämä tyttöystävää varten kun hän palaa töistä,toivon että ovat valmiit kun hän saapuu. Kiitos hyvästä reseptistä!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kari!💞
    • Kojo-vaari
      Mikä löytö, tämä resepti, tämmöiselle joka tykkää nimenomaan VILJAN MAUSTA! Ei mitään lisiä, ei myöskään päälle tai väliin muuta kuin voita tai hyvää margariinia. Kiitos!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Kojo-vaari.💛
    • Hensu
      Voiko taikinan tehdä illalla, antaa olla yön jääkaapissa ja leipoa aamulla?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hensu, Jos haluat leipoa sämpylät vasta aamulla kannattaa käyttää viileää vettä kädenlämpöisen veden sijasta.
    • Leipuri
      Montako sämpylää saa tästä taikina määrästä ?😊
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Leipuri, Taikinasta tulee noin 20 sämpylää.
    • Ansku
      Eikö taikinaa vaivata missään vaiheessa. Ohjeessa mainittu vain ”sekoita”. Miten on sitkon laita? Nykyään on vaikea löytää kaupasta pullaa, jos on kunnon sitko - murupullia ovat. Anteeksi, meni vähän ohi aiheenkin..🫶🏻
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Ansku, Näiden sämpylöiden taika piilee rapeassa kuoressa ja helpossa valmistustavassa, joten taikina vain sekoitetaan. 💛
    • Matilda
      Oikein ihania sämpylöitä! Itse laitoin päälle vähän kaurahiutaleita.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Matilda!💛
    • Tupu
      Eikö näitä nostateta ennen uuniin panoa?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Tupu, Näitä sämpylöitä ei tarvitse kohottaa ennen paistoa.
    • Pirjo
      Aivan ihanat sämpylät vaivasin taikinan,kun luin ohjeen huonosti,mutta Hyvää tuli.Teen kyllä toistekkin.kiitos,hyvä resepti
    • Pöllöpöö
      Toinen pellillinen uunissa, eka pellillinen maistui muksuille jo mainiosti. 👍☺️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Pöllöpöö tosi kiva kuulla, että sämpylät maistuivat muksuille. 💛
    • Taata
      Tein ohjeen mukaan ja hyvää tuli. Paras sämpylä ohje mitä olen käyttänyt.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Taata!💛
    • Ida
      Korvasin sokrun hunajalla, tuli hyviä 😍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Ida👌
    • Mumme
      Näitä tehnyt jo monet kerrat, ei parempaa ohjetta voisi olla🤩
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mumme💛
    • Mummeli kertaa 3
      Todella hyvät sämpylät tulikin. Näitä pitää leipoa nyt useammin, hyvä resepti. 🌞
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Mummeli kertaa 3, kiitos!💛
    • Susanna
      Todella maukkaat sämpylät! Tein ohjeen mukaan ja onnistui ensimmäisellä yrityksellä. Pinta tuli ihanan rapeaksi.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Susanna kommentistasi.💛
    • Kokeilevakeittiö
      Heippa! Kommenttiketjussa on useita hyviä kysymyksiä ja kommentteja. Olisi hyvä, jos itse ohjetta muokkasi, niin ei tarvitsisi etsiä vastauksia. Esim.-Jauhoja:lisää jos jää liian löysäksi-sekoita kohtaan ettei ole tarkoitus vaivata-sokerilla on funktionsa ja-yön yli jääkaapissa -vinkki.Meidän perheen lemppareita kyllä nämä 👍
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos palautteesta Kokeilevakeittiö.😊
    • taimen56
      Tossa missä kerrotaan paljonko tulee mitäkin ja missä vaiheessa niin ei sanallakaan milloin laitetaan se hiivapussi vaikka aines luettelossa se mainitaan hmm. On juur tekeillä sämpylät.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      taimen56, Tarkentaisitko mitä tarkoitat kysymykselläsi? 😊 Ohjeessa lukee näin kohdassa yksi. 1. Liota hiiva 42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää sen jälkeen noin puolet jauhoista ja kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon loput jauhoista niin, että taikina irtoaa reunoista. Taikina saa jäädä hieman löysäksi.
    • Leipuri
      Leipuri joka ei osaa leipoa, leipoi tällä reseptillä tautisen hyvän makusia sämpylöitä. Ensimmäinen erä meni vähän pieleen mutta toinen onnistu 10/10.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Leipuri💛
    • hannah
      Mitäs jos osan kaurahiutaleista ja jauhoista korvaisi Fazerin sadonkorjuupuuroaineksilla?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hannah, Ilman koeleivontaa uskoisin, että voit korvata noin kaksi desilitraa kaurahiutaleiden määrästä puuroaineksilla.
    • hannah
      Vielä edelliseen. Jos laittaisi kaura- ohra- ja ruishiutaleitä ja siemeniä, mikä olisi sopiva määrä 10 desiin vehnäjauhoja?
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hannah, Ilman koeleivontaa uskoisin, että voit korvata noin kaksi desilitraa kaurahiutaleiden määrästä omalla hiutale-siemensekoituksella. Siemenien määrä kannattaa kuitenkin pitää maltillisena, ettei taikinasta tule liian raskasta. Kivoja leivontahetkiä!💛
    • hannah
      Kiitos! Kerron sitten kuinka kävi!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiva juttu, jäämme odottelemaan!😋
    • hannah
      Hyvin onnistui hiutale-siemensekoituksella!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hannah, Mukava kuulla ja hienoa, että jaoit kokemuksesi myös meille muille!💛
    • Aamuleipuri
      Vinkki taikinan jättämisestä viileään veteen jos haluaa leipoa aamulla ei täällä toiminut. Taikina ei kohonnut lainkaan ja sämpylät piti hakea kaupasta.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Aamuleipuri, Tosi harmillista etteivät sämpylät kohonneet!😦
    • Hannu K
      Hyviä sämpylöitä tuli ja maistui poronpaistin kanssa.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Hannu K, Kiva että sämpylät onnistuivat. Herkulliselta kuulostaa tuoreet sämpylät kera poron paistin.😋
    • Martina
      Täydelliset sämpylät, varmasti parhaimmat ikinä mitä olen tehnyt, kiitos 😍😋❤️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos Martina!💛🤩
    • Metsän Hanhi Taikinassa
      Ai kamala, tein tällä reseptillä tänää ja huhhuh ku tuli hyviä! Syö hyvin ilman mitään päällisiäkin varsinkin näin tuoreena 🙂 Varmaan paras sämpylä resepti mitä on tullu kokeiltua!Ihan sivuseikkana; käytin itse ruokosokeria kun sattui olemaan kaapissa kun sitä lähinnä käytän pienissä määrissä keittiössä, perus hienosokeria ei tule sillain ostettua '😀
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Tervehdys Metsän Hanhi Taikinassa, Mitäpä tähän muuta kommentoisi, kuin 💛💛💛💛!
    • Sämpylä123
      Ihan super hyviä ja kuohkeita sämpylöitä tuli. Ehdottomasti jatkoon 😍!
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Sämpylä123, Kiitos paljon palautteestasi!💛
    • Ella
      En tiedä mikähän minun taikinassani oli vikana, muita kommentteja lukeneena huomannut että monilla taikina on jäänyt velliksi, itse ei tarvinnut lisätä kuin 8,5dl jauhoja kun taikinasta tuli mukavan irtoavaa 🤭 Tämä resepti jää kyllä peruspohjaksi, voi sitten muunnella oman maun mukaan mitä kaapista löytyy 😊
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Ella, Kiitos kivasta palautteestasi.💛
    • Sämpylä
      Tuli oikein hyviä ja rapsakoita! En oo kyllä ikinä noin rapeita ja hyviä sämpylöitä syönyt. 🩷
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos paljon mukavasta palautteestasi Sämpylä!💛
    • leipuri
      Onko kukaan kokeillut tällä reseptillä tehdä tästä patonkia?
    • Tartsa
      Todella hyviä rapsakoita sämpylöitä tulee ohjeella. Tää on mun paras nopee ohje. Muutenkin olen aina teidän kaikkiin ohjeisiin tyytyväinen.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Tartsa, Lämmin kiitos ihanasta palautteestasi.💛 Mukavia leivontahetkiä jatkossakin!
    • Viltsu
      Ihania sämpylöitä, ja tänään on sunnuntai kun leivoin!😅💘🍞☁️🍂
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Viltsu, Tosi kiva kuulla, että sämpylät maistuivat!💛
    • St
      Korvasin sokerin kovalla hunajalla jonka sulattelin ekana kuumaan veteen. Kaurahiutaleita laitoin 1,5dl ja kauralesettä 1,5dl. Tein 9 suurta sämpylää jotka kohotin lisäksi pellillä. Uunissa olivat aluksi 20min 230 ja vielä 200 10min. Tuli ihanan suuria ja pehmeitä sisältä. Todella hyvä resepti!❣️
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei St, Kiva kun jaoit reseptisi ja palautteesi.💛
    • Aippa
      Jauhotumpelo teki ekaa kertaa puolikkaan annoksen. Sämpylät nousee parhaillaan. Tuppasi tarttumaan käsiin kiinni, kun pyörittelin. Voisikohan ens kerralla lisätä öljyä käsiin? Muuten mukava, selkeä ohje. Laitan päälle vielä vesivoitelun jälkeen unikonsiemeniä, kun on iso purkillinen. Ennenhän leipä/sämpylät voideltiin piimällä tai maidolla.

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet