Valikko

Viljatietoa

Täältä löydät perustietoa eri viljoista, jauhotyypeistä ja niiden käyttötarkoituksista. Ja miten niitä jauhoja kuuluikaan säilyttää?

 • Vehnä

 • Vehnä on maailma tärkein leipävilja ja eniten viljelty vilja. Vehnää viljellään kaikissa maanosissa. Sen erityisarvo nimenomaan leipäviljana on sen sisältämässä valkuaisaineessa eli gluteenissa eli sitkoproteiinissa, jonka ansiosta saadaan hyviä ja kuohkeita leivonnaisia. Vehnä sopiikin kaikkeen leivontaan.

  Sunnuntai Erikoisvehnäjauho valmistetaan jyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat leivontaominaisuudet. Sopii kaikkeen leivontaan.

  Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauho valmistetaan jyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat leivontaominaisuudet, mutta on karkeampaa kuin Erikoisvehnäjauho. Jauhon karkeusaste sopii erityisen hyvin kakkujen ja pikkuleipien leivontaan.

  Sunnuntai Kruunu Karkea Vehnäjauho sopii erityisen hyvin kääretorttuihin, pikkuleipiin ja kastikkeiden suurustamiseen.

  Sunnuntai Rouheinen Sämpyläjauho on runsaskuituinen jauhoseos, joka on valmistettu vehnäjauhoista sekä vehnärouheesta ja vehnähiutaleesta.

 • Ruis

 • Ruis oli vielä 1800-luvulla Suomen tärkein leipävilja. Voimakasarominen ruis on hiilihydraatti- ja kuitupitoinen vilja, jota käytetään pääasiassa täysjyväisenä leivontaan ja hiutaleiden valmistukseen. Ruis ei sisällä vehnän tapaista sitkoa, ja siksi taikinaan pitää lisätä yleensä myös vehnäjauhoja.

  Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhossa on runsaasti kuitua (20%) ja se sopii erityisesti piirakoiden, kääretorttujen ja pikkuleipien valmistukseen.

  Sunnuntai Karkea Täysjyväruisjauho on valmistettu jauhamalla rukiin jyvä kokonaisuudessaan. Jauhossa on 20 % kuitua ja se sopii erityisesti terveellisten leipätaikinoiden ja puurojen valmistukseen sekä leivitykseen.

 • Ohra

 • Ohra on suomalaisten vanhin viljakasvi. Voimakasarominen ohra on proteiini- ja kuitupitoinen, ja sitä käytetään jauhoina, suurimoina sekä hiutaleina. Ohra ei sisällä vehnän tapaista sitkoa. Se soveltuu rieskojen ja sekaleipien leivontaan sekä ohukaistaikinoihin ja puuroihin. Ohran sisältämä beetaglukaanikuitu alentaa kolesterolia.

  Sunnuntai Täysjyväohrajauho on valmistettu kuorituista ohranjyvistä. Jauhossa on 11 % kuitua ja se sopii erityisesti leipien, rieskojen, ohukaisten ja puurojen valmistukseen.

 • Kaura

 • Kaura on viljakasveista nuorin. Runsasarominen kaura on proteiini-, kuitu- ja rasvapitoinen vilja, jota käytetään pääasiassa puurohiutaleiden ja myslien raaka-aineeksi sekä leivontaan yhdessä vehnän kanssa. Kaura ei sisällä sitkoa, ja siksi taikinaan pitää lisätä yleensä myös vehnäjauhoja. Kauran sisältämä beetaglukaanikuitu alentaa kolesterolia.

  Sunnuntai Kaurainen Sämpyläjauho on runsaskuituinen jauhoseos, joka on valmistettu vehnäjauhoista, vehnärouheesta ja kauraleseestä

 • Viljatuotteiden säilytysohjeet

 • Säilytä viljatuotteita kuivassa ja ilmavassa paikassa, huoneenlämpöä viileämmässä eli n. 15 asteen lämpötilassa. Säilytä viljatuotteet erillään voimakastuoksuisista aineista.

  Jauhoille ja hiutaleille paras pakkaus on hengittävä paperipussi tai kotelo.