Valikko

Itse tehty mämmi

Mämmi

Itse tehty mämmi

Kotikeittoinen mämmi on juhlallista tarjottavaa. Päälle kermaa, ripaus sokeria ja täydellinen makunautinto on valmis.

Ainekset

3 lvettä
750 gSunnuntai Karkeita Ruisjauhoja
500 gmämmimaltaita
1 tlsuolaa
2 rklpomeranssinkuorta
2 dlsiirappia

Sokerivesi

1 dlvettä
½ dlsokeria

Ohjeet

  1. Lämmitä isossa kattilassa litra vettä poreilevaksi noin 60-70°. Sekoita siihen ruisjauhoja 150 g ja maltaita 100 g. Ripottele pinnalle ruisjauhoja, se estää kuoren muodostumista seoksen pinnalle.
  2. Peitä kattila kannella ja imellytä seosta 50° uunissa tai muussa lämpimässä paikassa kaksi tuntia.
  3. Sekoita hyvin ja lisää seokseen puoli litraan poreilevaa vettä, 150 g ruisjauhoja ja 100 g maltaita. Sekoita ja ripottele pinnalle ruisjauhoja. Peitä kannella ja nosta takaisin lämpimään paikkaan imeltymään.
  4. Jatka samoin lisäämällä aineksia tunnin välein, kunnes kaikki vesi, jauhot ja maltaat on käytetty.
  5. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Tarkista maku.
  6. Keitä seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.
  7. Annostele seos uunivuokiin. Täytä astiat korkeintaan 2/3 tilavuudestaan, jätä mämmille kuohumisvara.
  8. Sivele pinta sokerivedellä (liota kuumaan veteen sokeri ja jäähdytä).
  9. Kypsennä 125° uunissa 4-5 tuntia.
  10. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen. Mämmin voi myös pakastaa.

Tykkää (18)

    Jaa

    Kommentit

    • Sähkölieden uunissa imelletty kotitekoinen mämmi.
      MämmiItse tehty mämmi. Kun siirapin (ja sokerin) jättää pois, niin silloin sokeripommi on hallinnassa. Perinteinen vanhanajan mämmi saa makeuden imeltämällä ja sirotesokeria voi lisätä lautaselle. Jos haluaa, siirapin voi lisätä kun lisätään muut mausteet. Kotitekoinen mämmi on juhlallista tarjottavaa. Päälle kermaa, ripaus sokeria ja täydellinen makunautinto on valmis.Ainekset:3 l vettä, varalle voi kuumentaa pinen määrän vettä 70 asteiseksi sakeuden säätämiseen 750 g Sunnuntai Karkeita Ruisjauhoja500 g mämmimaltaita1 tl suolaa2 rkl pomeranssinkuorta 1 teelusikallista suolaaSiirappivesi pinnalle paiston aikana: 1 dl vettä½ dl siirappiaNäin valmistuu kotitekoinen mämmi erittäin tehokkaasti imeltämällä sähkölieden uunissa:1. Lämmitä ohjeen koko vesimäärä isossa kattilassa noin 74 asteiseksi. Sekoita siihen kaikki maltaat ja ruisjauhot tehokkaasti sekoittamalla. 2. Peitä kattila kannella ja imellytä seosta 70 asteisessa sähkölieden uunissa ja sekoita hyvin ja maista mämmiseosta 2-4 kertaa imeltymisen aikana.3. Lisää mausteet ja suola ja sekoita hyvin. Tarkista maku maistamalla.4. Keitä seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen kymmenen minuuttia. Siirrä seoskattila sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia. 5. Annostele seos uunivuokiin. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa niin että mämmiseos alkaa kuplimaan. Kun seos alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Valele paistamisen aikana pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen kylmää vettä tai lisää voimakasta siirappivettä 1-2 kertaa estämään kuortumista.6. Kypsennä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 3-5 tuntia.Jäähdytä ja säilytä viileässä paikassa. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileässä 2-3 päivää. Tarjoile mämmi perinteiseen tapaan kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa tai appelsiinikuorihillon tai aprikoosihillon kanssa. Myös monet makeat jälkiruokakstikkeet toimii hyvin mämmin kanssa tarjottuina - myös makuun sopivat jäätelöt.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos ohjeesi jakamisesta! 🙂
    • Mämmikoura
      Mämmi.Vältät "sokeripommin", kun imellät tehokkaasti ja jätät siirapin pois ja mämmiin lisätään sirotesokeri lautaselle. (Tai ei lisätä). Näin "sokeripommi" on hallinnassa. Aineekset3,5 litraa vettä8 desilitraa mämmimaltaita12½ desilitraa dl ruisjauhoja1 tl suolaa1-2 rkl pomeranssinkuorta2 dl siirappia Valmistusohje:1. Lämmitä vesi noin 70 asteiseksi. Käytä uuninkestävää kädensijallista noin 6 litran teräskattilaa. 2. Sekoita noin 70 asteiseen veteen vispilällä vatkaten ohjeen kaikki maltaat ja jauhot. Laita kattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna mämmiseoksen imeltyä noin 4 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa imeltymisen aikana. Mämmiseos voi olla tässä vaiheessa hiukan liian sakeaa ja ohenna tarvittaessa.3. Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen jauhettu pomeranssin kuori ja suola. Lisää siirappi. Keitä seosta liedellä varovasti ja koko ajn sekoittaen noin 10 minuuttia. 4. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia välillä sekoittaen.5. Laita 15-30 minuuttia seisonut mämmi lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. 6. Lisää pinnalle siirappivettä - ½ desilitraa siirappia ja 1 desilitra vettä - kuorettumista estämään. Paista aluksi noin 180 asteisessa sähkölieden uunissa noin ½ tuntia tai niin että mämmi alkaa kuplimaan. Kun mämmi on paistunut 180 asteessa ½ tuntia tai mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-135 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän mämmin.Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 4 tuntia.7. Jos mämmiä on vuoassa vain ohut kerros, niin mämmi kuivuu ja korppuuntuu herkästi.8. Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.9. Mämmi tarjoillaan "huoneen lämpöiseenä"Tarjoa jäähtyneen mämmin kanssa kermaa tai maitoa ja sirotesokeria tai jäätelöä tai vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Kermavaahdolla ja sopivasti koristelemalla voit valmistaa näyttäviä jälkiruoka-annoksia.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mämmikoura, Kiitos kommentistasi ja ohjeesta. Luimme mämmiohjeesi ja huomasimme, että ohjeessasikin on käytetty siirappia. Toimiiko ohjeesi kuitenkin ilman siirappia? 💛
    • Mämmikoura
      Teen mämmiä käytännössä ympäri vuoden . Yleensä teen mämmin ainoastaan imeltämällä, mutta jos esitän jotain ohjeen kaltaista, niin niissä aika usein mainitsen että mämmin voi valmistaa imeltämällä ja sokerin ja siirapin voi jättää pois. Usein valmistan ns. perusmämmin ja jätän siitä kaiken ylimääräisen pois, Eli valmistan mämmin vedestä, mämmimaltaista, ruisjauhoista ja ripaus suolaa. Joiskus lisään seokseen ennen imeltämistä eli perusseokseen muutamasta kuumasta perunasta ja kuumasta vedestä valmistetun notkea ja suolattoman perunasoseen imeltymistä tehostamaan.
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Hei Mämmikoura, Ihana kuulla, että valmistat mämmiä ympäri vuoden ja vieläpä oikeasti imeltämällä.💛 Oikein kivaa alkanutta vuotta.
    • Mämmikoura
      Mämmi ohje. Tällä ohjeella vältät sokeripommin. Maku voi olla monien mielestä liian voimakas. Makua voi laimentaa lisäämällä jauhoja ja vastaavasti vähentämällä maltaita. Tai tee perunoilla perunamämmi lisäämällä mämmiseokseen 2 kg perunoita notkeana suolattomana noin 65-70 asteisenasoseena ennen imeltämistä.Ainekset:3,5 l vettä1 kg Sunnuntai Karkeita Ruisjauhoja500 g mämmimaltaita1 tl suolaaTee notkea ja suolaton perunasose kuumista perunoista ja kuumasta vedestä ja lisää perunasose mämmiseokseen imeltymistä tehostamaan.Ohje:""HOIMIO! Tee aluksi hiukan "liian sakea" mämmisose ja notkista tarvittaessa imeltymisen jälkeen. Vedellä notkistaminen toimii paremmin kuin jauhoilla sakeuttaminen, koska jauhoilla sakeuttaminen sattaa antaa jauhoisen maun imeltämisen jälkeen. "" Kuumenna vähintään 6 litran kattilassa 3,5 litraa vettä noin 70 asteiseksi.Lisää veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseos noin 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin ja imellytä seosta uunissa noin 3-4 tuntia. Voit maistella.Kuumenna mämmiseosta varovasti ja keitä seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen kymmenen minuuttia. Notkista tässä vaiheessa tarvittaessa"liian" sakea mämmiseos notkeaksi puuromaiseksi seokseksi.Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttiaLaita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa sähkölieden uunissa vajaa ½ tuntia ja alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin voit paistaa täysiä vuokia. Lisää pinnalle 2- tarvittaessa 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. (Nyt valmistetaan mämmi ilman siirappia ja sokeria, niin pintaakaan ei käsitellä tehokkaammalla siirappivedellä)Kypsennä mämmiä noin 125-135 asteisessa sähkölieden uunissa noin 4 tuntia. Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut viileässä 2-3 päivää. Tarjoile mämmi perinteisesti maidon tai kerman ja sirotesokerin kanssa tai kermavaahdon kanssa tai vaniljakastikkeen kanssa. Kermavaahdon kanssa saat mämmistä näyttävän näköisia jälkiruoka-annoksia erilaisilla sopivilla pikkulisäkkeillä.
    • Mämmikoura
      Kun hallitsee mämmin valmistamisen perusteet, niin mämmin valmistaminen onnistuu "näppituntumalla".1. Kuumenna sopiva määrä vettä noin 70-75 asteiseksi. Jos vesijohtovesi sisältää klooria, niin keitä vesi ja jäähdytä 70-75 asteiseksi. 2. Lisää 70-75 asteiseen veteen maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen niin että saat sakean puuromaisen mämmiseoksen. Maltaita yksi kolmasosa ja ruisjauhoja kaksi kolmasosaa ja suhdettä voi vaihdella maun mukaan, mutta tämä ohje sopii hyvin aloittelijalle.3. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna mämmin imeltyä välillä sekoittaen noin 4 tuntia.4. Lisää ripaus suolaa. Lisää haluttuja mausteita esimerkiksi jauhettua pomeranssin kuorta. Sekoita hyvin.Kun haluat makeuttaa mämmin siirapilla, niin lisää siirappi tässä vaiheessa. Nykysuuntauksen mukaisesti mämmi pyritään imeltämään niin tehokkaasti että siirappia ei tarvita. Kun siirappia ei lisätä, niin sokeripommi on hyvin hallinnassa. Moni kuitenkin kaipaa mämmiin siirapin antamaa makeutta. Lisää tarvittaessa 1/2 desilitraa, tai vähän yli siirappia litraan mämmiseosta. 5. Laita mämmiseos kunnolliseen uunivuokaan. 6. Paista mämmiä aluksi noin 180-200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen ja lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vettä voi lisätä pinnalle paistamisen aikana tarvittaessa muutaman kerran. Tai lisää pinnalle vahvaa siirappivettä 1-2 kertaa. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuoretu, ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän mämmin. 7. Paista mämmiä noin 4 tuntia.Tällä ohjeella voit harjoitella mämmin valmistamista "näppituntumalla"
    • Sunnuntai Koekeittiö
      Kiitos reseptin jakamisesta Mämmikoura!💛

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet