Valikko

Itse tehty mämmi

Mämmi

Itse tehty mämmi

Kotikeittoinen mämmi on juhlallista tarjottavaa. Päälle kermaa, ripaus sokeria ja täydellinen makunautinto on valmis.

Ainekset

3 lvettä
750 gSunnuntai Karkeita Ruisjauhoja
500 gmämmimaltaita
1 tlsuolaa
2 rklpomeranssinkuorta
2 dlsiirappia

Sokerivesi

1 dlvettä
½ dlsokeria

Ohjeet

 1. Lämmitä isossa kattilassa litra vettä poreilevaksi noin 60-70°. Sekoita siihen ruisjauhoja 150 g ja maltaita 100 g. Ripottele pinnalle ruisjauhoja, se estää kuoren muodostumista seoksen pinnalle.
 2. Peitä kattila kannella ja imellytä seosta 50° uunissa tai muussa lämpimässä paikassa kaksi tuntia.
 3. Sekoita hyvin ja lisää seokseen puoli litraan poreilevaa vettä, 150 g ruisjauhoja ja 100 g maltaita. Sekoita ja ripottele pinnalle ruisjauhoja. Peitä kannella ja nosta takaisin lämpimään paikkaan imeltymään.
 4. Jatka samoin lisäämällä aineksia tunnin välein, kunnes kaikki vesi, jauhot ja maltaat on käytetty.
 5. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Tarkista maku.
 6. Keitä seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.
 7. Annostele seos uunivuokiin. Täytä astiat korkeintaan 2/3 tilavuudestaan, jätä mämmille kuohumisvara.
 8. Sivele pinta sokerivedellä (liota kuumaan veteen sokeri ja jäähdytä).
 9. Kypsennä 125° uunissa 4-5 tuntia.
 10. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen. Mämmin voi myös pakastaa.

Tykkää (7)

  Jaa

  Kommentit

  • Sähkölieden uunissa imelletty kotitekoinen mämmi.
   MämmiItse tehty mämmi. Kun siirapin (ja sokerin) jättää pois, niin silloin sokeripommi on hallinnassa. Perinteinen vanhanajan mämmi saa makeuden imeltämällä ja sirotesokeria voi lisätä lautaselle. Jos haluaa, siirapin voi lisätä kun lisätään muut mausteet. Kotitekoinen mämmi on juhlallista tarjottavaa. Päälle kermaa, ripaus sokeria ja täydellinen makunautinto on valmis.Ainekset:3 l vettä, varalle voi kuumentaa pinen määrän vettä 70 asteiseksi sakeuden säätämiseen 750 g Sunnuntai Karkeita Ruisjauhoja500 g mämmimaltaita1 tl suolaa2 rkl pomeranssinkuorta 1 teelusikallista suolaaSiirappivesi pinnalle paiston aikana: 1 dl vettä½ dl siirappiaNäin valmistuu kotitekoinen mämmi erittäin tehokkaasti imeltämällä sähkölieden uunissa:1. Lämmitä ohjeen koko vesimäärä isossa kattilassa noin 74 asteiseksi. Sekoita siihen kaikki maltaat ja ruisjauhot tehokkaasti sekoittamalla. 2. Peitä kattila kannella ja imellytä seosta 70 asteisessa sähkölieden uunissa ja sekoita hyvin ja maista mämmiseosta 2-4 kertaa imeltymisen aikana.3. Lisää mausteet ja suola ja sekoita hyvin. Tarkista maku maistamalla.4. Keitä seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen kymmenen minuuttia. Siirrä seoskattila sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia. 5. Annostele seos uunivuokiin. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa niin että mämmiseos alkaa kuplimaan. Kun seos alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Valele paistamisen aikana pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen kylmää vettä tai lisää voimakasta siirappivettä 1-2 kertaa estämään kuortumista.6. Kypsennä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 3-5 tuntia.Jäähdytä ja säilytä viileässä paikassa. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileässä 2-3 päivää. Tarjoile mämmi perinteiseen tapaan kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa tai appelsiinikuorihillon tai aprikoosihillon kanssa. Myös monet makeat jälkiruokakstikkeet toimii hyvin mämmin kanssa tarjottuina - myös makuun sopivat jäätelöt.
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Kiitos ohjeesi jakamisesta! 🙂

  Jätä kommentti

  Reseptissä käytetyt tuotteet