Täysjyvä-artesaanisämpylät
Täysjyvä-artesaanisämpylät
Kuohkeat artesaanisämpylät syntyvät helpolla! Täysjyväjauhoista ja rapeista leseistä sekoitetaan taikina, joka saa tekeytyä päivän viileässä. Tuoreet sämpylät leivotaan ja paistetaan töiden jälkeen tai illalla. Tällä tavalla leivottaessa taikinan sitkoverkosto saa muodostua rauhassa. Jos on kiire, taikinan voi valmistaa nopeammin – katso vinkki reseptin lopusta!
Ainekset
7 dl | Sunnuntai Täysjyvävehnäjauhohja |
---|---|
1 dl | kauraleseitä tai vehnänalkioita |
2 tl | Sunnuntai Kuivahiivaa |
2–3 tl | suolaa |
1 ½ dl | pähkinä-hedelmä-siemensekoitusta |
4 dl | vettä |
200 g | kermaviiliä tai vastaavaa kaurapohjaista tuotetta |
Ohjeet
- Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää vesi ja kermaviili, sekoita puulastalla. Taikina saa jäädä löysäksi. Laita kelmu tai liina päälle ja anna taikinan tekeytyä noin 10 tuntia (päivän ajan, yön yli tai seuraavaan iltaan) jääkaapissa.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä jauhotetuin käsin paksu tanko. Jaa se 14–16 osaan ja muotoile paloja sen verran, että saat pyöreämpiä sämpylöitä. Siirrä ne väljästi leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnoille vähän jauhoja ja saksi viillot sämpylöiden jokaisen reunan keskelle tai viillä muita koristeita. Laita sämpyläpelti liinalla peitettynä 40 °C:seen uuniin kohoamaan 20 minuutiksi.
- Nosta pelti pois uunista ja nosta lämpö 225 °C:seen. Kun uuni on lämmin, paista sämpylöitä toiseksi alimmalla tasolla 12–15 minuuttia kauniin värisiksi. Nauti sämpylät tuoreeltaan, halkaise ja täytä mieleisiksi.
Vinkki!
Nopeampi valmistus: Kiehauta vesi ja lisää siihen kermaviili. Sekoita tämä noin +42-asteinen neste kuiva-aineseoksen joukkoon ja anna kohota 45–60 minuuttia lämpimässä ennen leivontaa.
Tykkää (14)
Kommentit
Jätä kommentti