Valikko

Täysjyvä-artesaanisämpylät

Kuohkeat artesaanisämpylät syntyvät helpolla!

Täysjyvä-artesaanisämpylät

Kuohkeat artesaanisämpylät syntyvät helpolla! Täysjyväjauhoista ja rapeista leseistä sekoitetaan taikina, joka saa tekeytyä päivän viileässä. Tuoreet sämpylät leivotaan ja paistetaan töiden jälkeen tai illalla. Tällä tavalla leivottaessa taikinan sitkoverkosto saa muodostua rauhassa. Jos on kiire, taikinan voi valmistaa nopeammin – katso vinkki reseptin lopusta!

Ainekset

7 dlSunnuntai Täysjyvävehnäjauhohja
1 dlkauraleseitä tai vehnänalkioita
2 tlSunnuntai Kuivahiivaa
2–3 tlsuolaa
1 ½ dlpähkinä-hedelmä-siemensekoitusta
4 dlvettä
200 gkermaviiliä tai vastaavaa kaurapohjaista tuotetta

Ohjeet

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää vesi ja kermaviili, sekoita puulastalla. Taikina saa jäädä löysäksi. Laita kelmu tai liina päälle ja anna taikinan tekeytyä noin 10 tuntia (päivän ajan, yön yli tai seuraavaan iltaan) jääkaapissa.
 2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä jauhotetuin käsin paksu tanko. Jaa se 14–16 osaan ja muotoile paloja sen verran, että saat pyöreämpiä sämpylöitä. Siirrä ne väljästi leivinpaperin päälle pellille. Ripottele pinnoille vähän jauhoja ja saksi viillot sämpylöiden jokaisen reunan keskelle tai viillä muita koristeita. Laita sämpyläpelti liinalla peitettynä 40 °C:seen uuniin kohoamaan 20 minuutiksi.
 3. Nosta pelti pois uunista ja nosta lämpö 225 °C:seen. Kun uuni on lämmin, paista sämpylöitä toiseksi alimmalla tasolla 12–15 minuuttia kauniin värisiksi. Nauti sämpylät tuoreeltaan, halkaise ja täytä mieleisiksi.

Resepti: Arja Elina Laine, Leipäkirja (Readme.fi, 2020)

Vinkki!

Nopeampi valmistus: Kiehauta vesi ja lisää siihen kermaviili. Sekoita tämä noin +42-asteinen neste kuiva-aineseoksen joukkoon ja anna kohota 45–60 minuuttia lämpimässä ennen leivontaa.

Tykkää (12)

  Jaa

  Kommentit

  • Kotileipuri
   En oo vielä ehtinyt taikinaa testaamaan, mutta raaka-aineista päätellen tulee maukkaita!Täytyy testata sitten kun on aikaa.
  • Mukavaa kuulla! Herkullisia leivontahetkiä ☺️

  Jätä kommentti

  Reseptissä käytetyt tuotteet