Valikko

Helppo juureton ruisleipä

Ruisleipäainekset purkissa on maistuva lahjaidea. Tämän ruisleivän resepti on ekstrahelppo!

Helppo juureton ruisleipä

Leivo itsellelle tai anna lahjaksi helpon juurettoman ruisleivän ainekset.

Ainekset

8 dlSunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja
1 psSunnuntai Kuivahiivaa
1/2 rklsuolaa
2 tlsokeria

Lisäksi

5 dlvettä

Ohjeet

 1. Mittaa ruisjauhot 1 litran vetoiseen lasipurkkiin. Lisää avaamaton kuivahiivapussi, suola ja sokerit purkkiin. Askartele purkin kylkeen alla oleva valmistusohje tai tulosta se tästä.

5 dl vettä
1 prk ruisleipäaineksia

Lämmitä vesi 42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi). Sekoita joukkoon kuivahiiva. Lisää ruisleipäainekset muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 1 tunti.

Kumoa taikina ruisjauhotetulle työpöydälle ja jaa kahteen osaan. Leivo molemmista taikinapaloista leivinpaperin päälle reikäleivät jauhoja apuna käyttäen. Pistele leivät ja paista 230 asteisessa uunissa 50 minuuttia.

Tykkää (108)

  Jaa

  Kommentit

  • Sikke
   Eikö tarvi nostattaa enää leipomisen jälkeen?
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei Sikke! Leipiä ei tarvitse kohottaa enää leipomisen jälkeen. Herkullista joulunodotusta!?
  • Hanna
   Kuivahiiva tosiaan suoraan nesteeseen eikä jauhoihin sekoitettuna?Pitää kokeilla kun saa nuo puolukkaiset leivät ensim syötyä - uunissa juuri ovat ❤
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Kiitos viestistä, Hanna! Kuivahiivan voi sekoittaa suoraan lämpimään veteen. Halutessasi voit myös ottaa jauhoista ensin noin 2 dl, johon sekoitat kuivahiivan. Hienoa kuulla, että myös puolukkainen mallasleipä on päässyt kokeiluun. Onnistuneita leivontahetkiä!?
  • kirsi.metsakoivu@veho.fi
   Kokeiltavaksi
  • Tuula
   Tuleeko siis kaksi pussia kuivahiivaa: toinen ohjeistetaan sekoittamaan ruisleipäaineksiin lasipurkkiin ja toinen 42 sateiseen veteen?
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei, Tuula. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Kuivahiivaa tulee vain yksi pussi. Leipäainekset voi antaa lasipurkissa lahjaksi, jolloin kuivahiivapussi laitetaan avaamattomana lasipurkkiin. Tämän alla on ohje itse leipien valmistukseen, jolloin kuivahiivapussi avataan ja sekoitetaan reilusti kädenlämpöiseen veteen.
  • Voi strömsöö
   Tein ohjeiden mukaan ja käytin sunnuntain täysjyväruisjauhoa ja hiivaa..sain aikaiseksi 2 kivikiekkoa..sokerin korvasin tummalla siirapillla niin olen aina ruisleivissä tehnyt..Käsikuumaan veteen liiton hiivan joten olisikohan vesi ollut liian kuumaa sillä taikina eikä leivät kohonneet?. Nämä rouskuvat palat mitä uskallettiin hampaita varoen maistaa olivat kuitenkin hyvän makuisia 😀..Teen uuden erän ja mittaan veden lämmön tarkasti 42 jos kivimäisyys johtui siitä?
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei! Kiitos kommentistasi. Valmiit leivät voi myös kääriä heti uunista ottamisen jälkeen leivinpaperiin ja laittaa sen päälle vielä leivinliinan tai pyyhkeen. Näin lämpimästä leivästä irtoava kosteus jää kääreen sisään ja pehmittää leivän kuorta.
  • Rede
   Missä ovat paisto-ohjeet? Aloittelijalta helposti kaunis kuori, sisältä raaka.
  • Minä
   Kovia koppuroita tuli 45min paistolla. Muutoin täysin ohjeen mukaan tehtynä.
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei, Valmiit leivät voi kääriä heti uunista ottamisen jälkeen leivinpaperiin ja laittaa sen päälle vielä leivinliinan tai pyyhkeen. Näin lämpimästä leivästä irtoava kosteus jää kääreen sisään ja pehmittää leivän kuorta. 🙂
  • Leipä aloittelija
   Minkäköhän takia taikina ei kohonnut kohotus vaiheessa, tein täysin ohjeen mukaan lukuun ottamatta pidempää kohotus aikaa
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei! Mikäli taikinaa ei ole kohotettu tunnin ajan, syy kohoamattomuuteen on todennäköisesti siinä, eli hiiva ei ole ehtinyt käynnistyä. Syy voi myös löytyä veden lämpötilasta. Jos vesi on viileämpää, hiiva vaatii pidemmän ajan käynnistyäkseen. Jos vesi on puolestaan liian kuumaa, hiivasolut kuolevat, ja taikina ei kohoa. Lisää leivontavinkkejä löytyy sivujemme Inspiraatio-osiosta: https://sunnuntai.fi/inspiraatio?kategoria=nain-onnistut. 🙂
  • Iitu
   Käyttäkääpä ns. oikeaa hiivaa, ei tarvi mittailla lämpötiloja .
  • Huugo
   Tästä on tullut minun luotto-ohje, vaikka suolaa laita kin tuplamäärän ohjeeseen nähden. Tosin kaupan ruisjauhoilla tulokset ja maku ovat olleet vaihtelevia. Pientilojen ruisjauhot ovat tuottaneet aivan erivärisiä ja makusia - siis parempia - leipiä. Tai enhän minä leipiä tee, vaan leivänreiän kokoisia kiekkoja. Kun korvaan veden verellä, tulee vallan oivallista verileipää! Kelpaa krantumallekin vieraalle.
  • Kaisa
   Paljonko 1 kuivahiivapussi vastaa tuorehiivaa grammoina? Jotenkin tuntuu, että onko tuo 50min. sähköuunissa on liian pitkä aika leivän paistamiseen, tulee liian kovia. Tai oisko tuorehiiva kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kuivahiiva? Itse olen tehnyt gluteenitonta reikäleipää sähköuunissa, tuorehiivaa käyttäen, jossa on paisto ohje 220 astetta, 15-20min uunin keskitasolla ja hyviä ja pehmeitä leipiä tuli kun vielä paiston jälkeen piti leipiä vähän aikaa liinan alla.
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei Kaisa. Yksi pussi Sunnuntai Kuivahiivaa (11g) vastaa noin 30 grammaa tuorehiivaa. Paistoaika on kokeiltu koekeittiössämme. Jos tekee pienempiä ruisleipiä, lyhyempi paistoaika on varmasti riittävä, mutta tällä taikinalla ja muodolla leipä vaatii pidemmän paistoajan. 😊
  • Nuppis
   Hei, voisinko saada apua, tekisin tämän leivän leivinuunissa lämpö ja aika?
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei Nuppis! Ikävä kyllä emme ole kokeilleet ohjetta leivinuunilla. Leivinuuneissa on eroja, mutta lähtökohtaisesti alkulämpötila saa olla ohjeen mukainen tai hieman korkeampi. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla 30 minuutista lähtien. Omalle uunille sopivan lämpötilan sekä paistoajan oppii parhaiten kokeilemalla.😊
  • Ellu
   Mikä tarkoitus on aineksien laittamisella purkkiin ? Yleensä vain ohjeistetaan sekoittamaan kuivat aineet keskenään. Onko eroa sekoitetaanko ne purkissa tai esim kulhossa
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei Ellu, Helpon, juurettoman ruisleivän ainekset purkissa on mitä mainioin joululahjaidea sellaiselle, jolla on jo kaikkea. Ainesten purkkiin laittamisessa on siis tarkoitus antaa leipäainekset lahjana.
  • Sunnuntai Koekeittiö
   Hei Ellu, Helpon, juurettoman ruisleivän ainekset purkissa on mitä mainioin joululahjaidea sellaiselle, jolla on jo kaikkea.

  Jätä kommentti

  Reseptissä käytetyt tuotteet