Valikko

Jokilaiva-tartaletit

Koko Suomi Leipoo - Tiia, Jokilaiva-tartaletit

Jokilaiva-tartaletit

Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden toisessa jaksossa Tiia loihti taidonnäytetehtävässä Jokilaiva-tartaletit: "Tämä resepti on saanut inspiraationsa itselleni tärkeästä Turun saaristosta ja Turun kuuluisista jokilaivoista. Makumaailmaa oli inspiroimassa Varsinais-Suomen perinneruoat. Kuminaa sisältävän ruistartaletti-pohjan sisältä löytyy paistettua fenkolia sekä savusilakkaa, päällä fenkoli-tillivaahto, punasipulia ja raakaa fenkolia sekä purjeena rapea coral tuile." Kuva: Saku Tiainen

Pohja

150 gVoi
3 dlSunnuntai Hieno Ruisjauho
1,5 dlSunnuntai Erikoisvehnäjauho
0,5 tlSuola
2 tlKumina
1 kplKananmunan keltuainen
0,5 rklTumma siirappi

Täyte Paistettua fenkolia ja savusilakkaa

n. 200 gFenkoli (tuore kokonainen)
1 rklRypsiöljy
12–14 kpl (n. 400 g)Savusilakoita (kokonainen tuore)
50 gTuorejuusto maustamaton
1,5 dlRuokakerma
2 Kananmuna
1/3 nippuTilli (tuore)
0,5 tlMustapippuri (rouhe)
1 tlSuola

Marinoitu punasipuli

1 kplPunasipuli (pieni)
2 rklEtikka
1 rklSokeri

Fenkoli-tillivaahto

n. 200 gFenkoli (tuore kokonainen)
1 nippuTilli (tuore)
200 gTuorejuusto maustamaton
1 dlKuohukerma
1 kplSitruuna
2 rklFenkolin siemen
ripausSuolaa

Viimeistelyyn

2/3 nippuaTilli (tuore)
1 kplSitruuna

Coral-tuile

90 gVesi
10 gVehnäjauho
1 dlRypsiöljy
Sormisuolaa mausteeksi

Ohjeet

Valmistusohjeet
Pohja
• Sekoita jauhot sekä mausteet keskenään
• Lisää jauhoseos pehmeään voihin nyppien, lisää sekoittelun lomassa siirappi ja kananmunan keltuainen
• Laita jääkaappiin n. 10 min ajaksi, laita uuni lämpiämään 175 °C
• Kauli ohkaiseksi levyksi, n. 3 mm
• Painele taikina muotteihin ja laita muotit vielä n.10min ajaksi jääkaappiin.
• Paista pohjia 175 °C uunissa n. 10 min

Marinoitu punasipuli
• Pilko punasipuli pieneksi kuutioksi.
• Sekoita sekaan etikka ja sokeri.
• Anna maustua koristeluun saakka.

Täyte
• Pilko 400 g fenkolia n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi ja laita pannulle paistumaan hiljaiselle lämmölle rypsiöljyn kanssa. Paista n. 5-10 min, kunnes pehmentynyt hieman.
• Perkaa savusilakoista lihat erikseen
• Nosta uunin lämpö 200 °C
• Tee täytemassa: savusilakka, munat, kerma sekä tuorejuusto sekaisin ja mausta mustapippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Lisää tilliä n. puolikas nippu.
• Täytä tartaletit:
o pohjalle fenkolia (käytä vain noin puolet. eli 200 g)
o kaada täytemassaa päälle
• Paista tartaletteja vielä n. 15 min 200 °C, kunnes kypsiä
• Jäähdytä tartaletteja tarpeeksi ennen fenkoli-tillivaahdon lisäystä

Fenkoli-tillivaahto
• Vedä sauvasekoittimella jäähtynyt paistettu fenkoli sileäksi massaksi, lisää mukaan nippu tilliä ja tasoita vielä massa.
• Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää fenkoli-tilliseos sekä ripaus suolaa mukaan.
• Pienennä morttelissa fenkolin siemenet ja lisää mukaan.
• Vaahdota kuohukerma ja lisää muun massan joukkoon lopuksi.
• Lisää puolen sitruunan mehu.
• Laita massa pursotuspussiin ja pursota tartalettien päälle

Coral Tuile
• Laita pienelle pannulle öljyä ja lämmitä kuumaksi.
• Sekoita vesi ja vehnäjauho sekaisin ja laita kuumaan
öljyyn pieni määrä seosta.
• Nosta talouspaperin päälle, kun väri kullanruskea.
• Lisää sormisuolaa.

Viimeistely
• Lisää vaahdon päälle marinoitua punasipulia, murskattua
coral tuilea ja tillitupsut
• Coral tuilesta kolmion muotoiset purjeet pystyyn
• Laita puolikkasta sitruunasta vielä pieniä lohkoja tarjoilulautaselle tillin kera

Tykkää (1)

    Jaa

    Kommentit

    Reseptillä ei ole kommentteja.

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet