Valikko

Sunnuntai

Koko Suomi Leipoo Kurpitsasämpylät

Kurpitsasämpylät ja kurpitsalevite

Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden neljännessä jaksossa inspiroiduttiin syksyn mauista ja väreistä. Teknisenä tehtävänä oli kurpitsasämpylöiden valmistaminen. Kuva: Saku Tiainen

Sämpylätaikina

220 - 250 mltäysmaito
n. 500 – 600 gSunnuntai Erikoisvehnäjauho
20 – 200 gesitaikina
hiiva, tuore
150 gkurpitsasose
10 g (vajaa 1 rkl)siirappi
8,5 g (1 ½ tl)suola
½ tlkurkuma
50 mlrypsiöljy

Paketointi

paistolankaa
rypsiöljyä

Voitelu

kananmuna

Koristetaikina – kurpitsan kannat

30 mlvesi
ripaus suolaa
60 g (n. 1dl)Sunnuntai Erikoisvehnäjauho
30 g (n. ½ dl)maissitärkkelys
30 gvoi
elintarvikeväri/-t

Kurpitsalevite

130 gkurpitsa
½ rkloliiviöljy
ripaus suolaa
maun mukaan mustapippuria
valkosipulin kynsi
90 gvoi
90 gtuorejuusto
mausteet; sitruuna, chilihiutaleet, suola, pippuri

Ohjeet

Valmistusohjeet (Leivonta-aika 2 tuntia)

Kurpitsasämpylä
Kuori ja pilko kurpitsa pieniksi paloiksi. Keitä miedosti suolatussa vedessä kypsäksi. Soseuta. Sekoita maito, esitaikina ja hiiva, lisää joukkoon muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina vähintään 12 osaan ja pyöritä osat tasaisiksi palloiksi. Leikkaa paistinlangasta vähintään 60 cm pätkiä ja kastele ne rypsiöljyssä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja laita langat talouspaperin päälle.

Aseta lanka työtasolle. Aseta yksi taikinapallo keskelle ja nosta langan molemmat päät ylös ja risti taikinapallon päälle (aivan kuten laittaisit pakettinarun paketin päälle). Käännä taikinapallo varovasti ympäri ja toista kääriminen langalla niin, että se jakaa taikinapallon kahdeksaan osaan. Kiinnitä lanka solmuun ja laita taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Toista sama kaikkien taikinapalojen kanssa. Kohota.

Voitele kohonneet kurpitsasämpylät kananmunalla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Poista langat varovasti. Tee pieni viilto sämpylän päälle ja koristetaikinasta tehdyt kannat.

Koristetaikina – kurpitsan kannat
Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti. Värjää taikina ja voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa vähän jauhoja. Muotoile taikinasta kurpitsan kannat ja paista 160 – 200 asteissa uunissa.

Kurpitsalevite
Kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pilko valkosipuli. Pane kuutiot ja valkosipuli uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ota puolet voista ja laita se kattilaan. Anna voin kiehua hiljalleen, kunnes seos on kullanruskeaa. Kaada ruskistunut voi kulhoon (ei kattilan pohjalla olevaa sakkaa). Jäähdytä. Vaahdota ruskistunut voi ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kurpitsasose. Mausta haluamallasi tavalla. Laita tarjoiluastiaan.

Tykkää (4)

    Jaa

    Kommentit

    • Mummu63
      Mikä esitaikina en ymmärrä??

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet