Piparitaikina

Piparitaikina
Perinteinen piparkakkutaikina tuo joulun tuoksun kotiin. Ensimmäiset piparit leivotaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Katso myös ohje sokerikuorrutteen tekoon!
Piparitaikina
| 2 dl | tummaa siirappia |
|---|---|
| 2 dl | sokeria |
| 2 tl | kanelia |
| 1 rkl | piparkakkumaustetta |
| 1-2 tl | jauhettua kardemummaa |
| ½ tl | suolaa |
| 250 g | Sunnuntai Leivontamargariinia |
| 1 | muna |
| 9 dl | Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauhoja |
| 2 tl | ruokasoodaa |
Sokerikuorrute
| 1 | munan valkuainen (M) tai 1/3 dl vettä |
|---|---|
| 2-3 dl | tomusokeria |
| elintarvikevärejä |
Ohjeet
- Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, mausteet ja suola. Kiehauta seos ja nosta pois liedeltä. Lisää joukkoon paloiteltu margariini ja anna seoksen jäähtyä.
- Lisää siirappiseoksen joukkoon muna. Yhdistä keskenään jauhot ja sooda ja lisää taikinaan muutamassa erässä varovasti sekoittaen. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.
- Ota taikinasta paloja ja kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota taikinasta erilaisilla muoteilla piparkakkuja leivinpaperin päälle pellille.
- Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 5 minuuttia piparien koosta ja paksuudesta riippuen.
Sokerikuorrute
- Erottele valkuainen kulhoon. Voit korvata valkuaisen myös vedellä (noin ⅓ dl). Valkuaisen kanssa kuorrutteesta tulee kuitenkin kovempaa ja kestävämpää.
- Sekoita joukkoon tomusokeri erissä. Kun massa on taipuisaa, mutta jää lusikkaan, seos valmista. Jos massasta tulee liian kiinteää, lisää seokseen vettä muutama pisara kerrallaan.
- Jos haluat värjätä osan kuorrutteesta, ota sitä lusikalla erilliseen kulhoon ja sekoita pieni määrä väriainetta huolellisesti massan joukkoon.
- Kaada kuorrute vahvaan pakastepussiin ja leikkaa kulmasta pala pois. Säilytä kuivuneet keksit kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.
Tykkää (29)




