Pretzel ja olutdippi
Pretzel ja olutdippi
Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden 5. jaksossa kilpailijat valmistivat teknisessä tehtävässä pretzeleitä. Kuva: Saku Tiainen
Taikina
270 ml | maito |
---|---|
n. 400 g | Sunnuntai Erikoisvehnäjauho |
5 g (n. ½ pss) | Sunnuntai kuivahiiva |
5 g (n. 1 tl) | suola |
10 g (n. 1 rkl) | sokeri |
50 g | voi |
Ripote
sormisuola |
Keittämiseen/liottamiseen
n. 1 litraa | vesi |
---|---|
n. 2 rkl | ruokasooda |
Olutdippi
½ - 1 kpl | valkosipulin kynsi |
---|---|
½ rkl | rypsiöljy |
150 ml | vaalea olut |
mascarpone | |
cheddarjuusto | |
(maissitärkkelys) | |
Mausteita; suola, vaahterasiirappi, sinappi, mustapippuri, juustokumina, cayennenpippuri, kurkuma |
Ohjeet
Valmistusohjeet (Leivonta-aika 1 h 40 min)
Taikina ja muotoilu
Sekoita keskenään vehnäjauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola, lisää maidon joukkoon. Aloita vaivaaminen ja lisää pehmeä voi vaivaamisen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinasta tasainen, kiiltävä ja kimmoisa. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota vähintään puoli tuntia.
Kumoa taikina työtasolle. Ole tarkka jauhojen käytössä. Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä palloiksi. Leivo palloista noin 50 cm:n pituinen tanko, jonka päät kapenevat ja keskelle muodostuu pieni pullistuma. Taivuta tanko U-muotoon, ota päistä kiinni ja kierrä ne toistensa ympäri kahdesti, jonka jälkeen kiinnitä päät pretzelin vastakkaisille puolille ja paina kevyesti. Muotoile ripeästi kaikki pretzelit.
Paisto
Kiehauta vesi ja lisää sooda. Leikkaa viilto pretzelin paksuimpaan kohtaan. Pudota pretzel varovasti kiehuvaan veteen ja pidä hetken aikaa. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Toista tämä kaikille pretzeleille. Ripottele päälle sormisuolaa, kun pinta on vielä kostea.
Paista 225 – 250 asteissa uunissa 15 – 20 minuuttia, kunnes paistopinta on kauniin ruskea.
Olutdippi
Kuori ja pilko valkosipulin kynsi, kuullota öljy kanssa kattilassa. Lisää olut sekä haluamasi määrä tuorejuustoa ja cheddarjuustoa. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen niin että juustot sulaa. Halutessasi voit suurustaa dipin maissitärkkelyksellä. Tällöin sekoita maissitärkkelystä veteen ja lisää seos voimakkaasti sekoittaen dippikastikkeen joukkoon. Mausta haluamallasi tavalla.
Tykkää (9)
Kommentit
Reseptillä ei ole kommentteja.
Jätä kommentti