Sammaloitunut kivi
Sammaloitunut kivi
Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden toisessa jaksossa Iiris loihti taidonnäytetehtävässä sammaloitunut kivi -leivoksen: "Leivoksen inspiraationa toimi edesmennyt kirjailija, Aleksis Kivi. Hänen kuolinmökkinsä on yksi tunnetuimmista museokohteista Tuusulassa. Choux-leivos rapealla keksipäällysteellä luonnehtii ulkonäöltään kiveä, ja leivos täytetään kuohkealla puolukka- ja suklaavaahdolla." Kuva: Saku Tiainen
Keksitaikina
40 g | voita huoneenlämpöisenä |
---|---|
40 g | fariinisokeri |
40 g | Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja |
1-2 tippaa | vihreä elintarvikeväri |
Choux-leivos
125 ml | vettä |
---|---|
60 g | voita |
15 g | tomusokeria |
75 g | Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja |
2 tl | kaakaojauhe |
2 kpl | kananmuna huoneenlämpöinen |
1 tippa | musta elintarvikeväri |
Täyte 1 Puolukkavaahto
150 g | puolukka (pakaste) |
---|---|
3 rkl | vettä |
0,25 dl | hillo-marmeladisokeri |
1 dl | kuohukerma |
100 g | mascarpone |
1 rkl | sokeri |
Täyte 2 Suklaavaahto
50 g | tummaa suklaata |
---|---|
1 dl | kuohukerma |
50 g | mascarpone |
Ohjeet
Keksitaikina
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita joukkoon elintarvikeväri.
- Lisää jauhot ja sekoita.
- Pyörittele taikinasta käsin kiinteä pallo ja aseta kahden leivinpaperin väliin.
- Kauli taikina ohueksi n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen.
Chouxtaikina
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
- Laita vesi, voi ja tomusokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut.
- Ota kattila pois liedeltä ja lisää vehnäjauhot kerralla. Sekoita voimakkaasti.
- Laita kattila takaisin liedelle ja sekoita taikinaa miedolla lämmöllä vielä 2-3 minuuttia.
- Siirrä taikina leivonta kulhoon jäähtymään n. 15 minuutiksi.
- Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa sähkövatkaimella vähitellen taikinan joukkoon.
- Kun taikina on sekoittunut ja kiiltävää, siirrä pursotinpussiin jossa Ø 10mm pyöreä tylla.
- Pursota taikinasta leivinpaperin päälle 15 kpl, halkaisijaltaan noin 5 cm:n kekoja. Jätä kohoamisvaraa.
- Ota keksitaikina pois pakastimesta ja paina pyöreällä muotilla taikinasta 3-5 cm:n kokoisia kiekkoja.
- Aseta keksitaikina kiekko varovasti taikinan päälle.
- Paista leivoksia 20-25 minuuttia.
- Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
Täyte 1 Puolukkavaahto
- Aloita valmistamalla puolukkahillo.
- Laita jäiset puolukat ja vesi kattilaan.
- Lämmitä kunnes puolukat ovat pehmentyneet.
- Paseeraa puolukat siivilän läpi takaisin kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri.
- Kuumenna seosta 2-3 minuuttia ja siirrä sivuun jäähtymään.
–
- Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.
- Lisää jäähtyneen puolukkahillon sekaan mascarpone ja vatkaa sekaisin.
- Yhdistä kermavaahto ja puolukka-mascarpone seos, laita pursotinpussiin
Täyte 2 Suklaavaahto
- Rouhi suklaa kulhoon.
- Lämmitä 1 dl kermaa kattilassa kiehuvan kuumaksi.
- Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi.
- Laita jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään.
- Vatkaa kylmä suklaa-kermaseos vaahdoksi.
- Vatkaa sekaan mascarpone.
- Laita vaahto pursotinpussiin.
Leivosten täyttäminen
• Tee jäähtyneen choux-leivoksen sivuun reikä veitsellä.
• Pursota ensin suklaavaahtoa leivoksen pohjan päälle ja sen jälkeen puolukkavaahtoa.
Tykkää (1)
Kommentit
Reseptillä ei ole kommentteja.
Jätä kommentti