Valikko

Sammaloitunut kivi

Koko Suomi Leipoo - Iiris, Sammaloitunut kivi

Sammaloitunut kivi

Koko Suomi leipoo -ohjelman 8. kauden toisessa jaksossa Iiris loihti taidonnäytetehtävässä sammaloitunut kivi -leivoksen: "Leivoksen inspiraationa toimi edesmennyt kirjailija, Aleksis Kivi. Hänen kuolinmökkinsä on yksi tunnetuimmista museokohteista Tuusulassa. Choux-leivos rapealla keksipäällysteellä luonnehtii ulkonäöltään kiveä, ja leivos täytetään kuohkealla puolukka- ja suklaavaahdolla." Kuva: Saku Tiainen

Keksitaikina

40 gvoita huoneenlämpöisenä
40 gfariinisokeri
40 gSunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
1-2 tippaavihreä elintarvikeväri

Choux-leivos

125 mlvettä
60 gvoita
15 gtomusokeria
75 gSunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
2 tlkaakaojauhe
2 kplkananmuna huoneenlämpöinen
1 tippamusta elintarvikeväri

Täyte 1 Puolukkavaahto

150 gpuolukka (pakaste)
3 rklvettä
0,25 dlhillo-marmeladisokeri
1 dlkuohukerma
100 gmascarpone
1 rklsokeri

Täyte 2 Suklaavaahto

50 gtummaa suklaata
1 dlkuohukerma
50 gmascarpone

Ohjeet

Keksitaikina

  • Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
  • Sekoita joukkoon elintarvikeväri.
  • Lisää jauhot ja sekoita.
  • Pyörittele taikinasta käsin kiinteä pallo ja aseta kahden leivinpaperin väliin.
  • Kauli taikina ohueksi n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen.

Chouxtaikina

  • Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  • Laita vesi, voi ja tomusokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut.
  • Ota kattila pois liedeltä ja lisää vehnäjauhot kerralla. Sekoita voimakkaasti.
  • Laita kattila takaisin liedelle ja sekoita taikinaa miedolla lämmöllä vielä 2-3 minuuttia.
  • Siirrä taikina leivonta kulhoon jäähtymään n. 15 minuutiksi.
  • Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa sähkövatkaimella vähitellen taikinan joukkoon.
  • Kun taikina on sekoittunut ja kiiltävää, siirrä pursotinpussiin jossa Ø 10mm pyöreä tylla.
  • Pursota taikinasta leivinpaperin päälle 15 kpl, halkaisijaltaan noin 5 cm:n kekoja. Jätä kohoamisvaraa.
  • Ota keksitaikina pois pakastimesta ja paina pyöreällä muotilla taikinasta 3-5 cm:n kokoisia kiekkoja.
  • Aseta keksitaikina kiekko varovasti taikinan päälle.
  • Paista leivoksia 20-25 minuuttia.
  • Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Täyte 1 Puolukkavaahto

  • Aloita valmistamalla puolukkahillo.
  • Laita jäiset puolukat ja vesi kattilaan.
  • Lämmitä kunnes puolukat ovat pehmentyneet.
  • Paseeraa puolukat siivilän läpi takaisin kattilaan ja lisää hillo-marmeladisokeri.
  • Kuumenna seosta 2-3 minuuttia ja siirrä sivuun jäähtymään.

  • Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.
  • Lisää jäähtyneen puolukkahillon sekaan mascarpone ja vatkaa sekaisin.
  • Yhdistä kermavaahto ja puolukka-mascarpone seos, laita pursotinpussiin

Täyte 2 Suklaavaahto

  • Rouhi suklaa kulhoon.
  • Lämmitä 1 dl kermaa kattilassa kiehuvan kuumaksi.
  • Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Anna hetki olla ja sekoita sitten tasaiseksi.
  • Laita jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään.
  • Vatkaa kylmä suklaa-kermaseos vaahdoksi.
  • Vatkaa sekaan mascarpone.
  • Laita vaahto pursotinpussiin.

Leivosten täyttäminen

• Tee jäähtyneen choux-leivoksen sivuun reikä veitsellä.
• Pursota ensin suklaavaahtoa leivoksen pohjan päälle ja sen jälkeen puolukkavaahtoa.

Tykkää (1)

    Jaa

    Kommentit

    Reseptillä ei ole kommentteja.

    Jätä kommentti

    Reseptissä käytetyt tuotteet